|

FT: Η ελληνική κρίση χρέους προκαλεί φόβο στις τράπεζες


Η ελληνική κρίση χρέους προκαλεί φόβο στις τράπεζες, επισημαίνουν οι Financial Times. Η ανησυχία αυξάνεται μεταξύ των ρυθμιστών ότι οι προσπάθειες
να ελαχιστοποιηθούν οι αλυσιδωτές συνέπειες της ελληνικής χρεοκοπίας θα μείωνε την παγκόσμια τάση να γίνουν οι τράπεζες ασφαλέστερες, υποχρεώνοντας τις να κατέχουν περισσότερο κεφάλαιο. Η εφημερίδα επισημαίνει τα κενά στους ρυθμιστικούς κανόνες των τραπεζών τα οποία αναμένεται να διευθετηθούν άμεσα στο τέλος του μήνα, στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βασιλείας.

Το Βερολίνο θέλει μια "ήπια αναδιάρθρωση" ή παράταση των προθεσμιών λήξης τους ομολόγων, τα οποία οι φορείς αξιολόγησης και οι επενδυτές εκτιμούν ως χρεοκοπία. Ορισμένοι τραπεζικοί ρυθμιστές υποψιάζονται ότι η γερμανική κυβέρνηση πιέζει για μια μορφή τεχνικής ελληνικής στάσης πληρωμών, επιδιώκοντας να θωρακίσει τις δικές της τράπεζες - και αυτές στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ - από ένα μεγάλο μέρος των επιπτώσεων των κενών στη ρύθμιση των τραπεζικών εργασιών.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τονίζεται στο άρθρο, οι περισσότερες τράπεζες δεν χρειάζεται να διαθέτουν κεφάλαια προς κάλυψη των κυριαρχικών αποθεματικών ομολόγων, επειδή θεωρούνται πολύ ασφαλή. Η χρεοκοπία θα οδηγούσε κανονικά σε μια αλλαγή στην στάθμιση του κινδύνου και σε άμεσα υψηλότερα τέλη κεφαλαίου.

Αλλά μερικοί ευρωπαίοι διαπραγματευτές της Ένωσης αναζητούν έναν τρόπο γύρω από τον κανόνα αυτό, επειδή ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις στις τράπεζες που ήδη αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις νέες, αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις της "Βασιλεία ΙΙΙ".

"Έχουν προσδιορίσει δύο πιθανά κενά στους παγκόσμιους κανόνες και το ευρωπαϊκό δίκαιο που εφαρμόζονται στο μπλοκ των 27 μελών", επισημαίνει η εφημερίδα. Το ένα παρέχει στους ρυθμιστές την εξουσία να έχουν την καθοδήγηση για το τι συνιστά μια χρεοκοπία και το άλλο ορίζει τη χρεοκοπία ως αποτυχία για να προχωρήσουν οι πληρωμές σε 90 ημέρες ή περισσότερο.

Θεωρητικά, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να πουν ότι η αναδιάρθρωση δεν προσμετράτε ως αθέτηση πληρωμών για τους σκοπούς των ιδίων κεφαλαίων. Ενώ ορισμένοι διαπραγματευτές μιλούν για "προσωρινή χρεοκοπία " σε λιγότερο από 90 ημέρες.

"Έτσι, ένα σωστά δομημένο reprofiling θα μπορούσε να αφήσει τα τραπεζικά ρυθμιστικά επίπεδα κεφαλαίου ανεπηρέαστα και μια επιχειρηματική ρυθμιστική αρχή θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις ακόμη και της αδυναμίας πληρωμής", δήλωσε ειδικός ρυθμιστής.

Η δυνατότητα αυτή θα μείωνε την αναστάτωση στην ευρύτερη αγορά. Αλλά επίσης θα έφερνε σε αντιπαράθεση ορισμένα μέλη της Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία που έχουν περάσει τα τελευταία τρία χρόνια να αγωνίζεται για υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, υπογραμμίζουν οι Financial Times.

"Οι κανόνες αυτοί, που σφίγγουν τον ορισμό του κεφαλαίου, ουσιαστικά απαιτούν από όλες τις τράπεζες να διατηρούν κορυφαία ποιότητα στον πυρήνα της πρώτης βαθμίδας κεφαλαίου που ισούται με το 7% των περιουσιακών τους στοιχείων, προσαρμοσμένα στον κίνδυνο".

Αναστασία Καζαντζάκη

Posted by Blogger on 11:01 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response