|

Ισχυρό πρέσινγκ για συγχωνεύσεις τραπεζών

Το Μέγαρο Μαξίμου, εδώ και καιρό, αναμένει εξελίξεις από μήνα σε μήνα, αλλά αυτές δεν έρχονται ποτέ. Οι τράπεζες προσπαθούν να ξεφύγουν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους επωφελούμενες από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και έχοντας κλείσει τις κάνουλες των δανείων.




Με την προοπτική της επιμήκυνσης να προσφέρει πολύτιμες ανάσες στην κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου επείγεται για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπου κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει το τραπεζικό σύστημα.

Από τις 10 μεγάλες προκλήσεις του 2011 που έχουν απαριθμήσει ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, και ενώ τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στους στόχους 6 και 7 (εργασιακές σχέσεις και απελευθέρωση επαγγελμάτων), έντονο είναι το παρασκήνιο στους στόχους 9 και 10 (χρηματοπιστωτικός τομέας και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας). Στην πρόκληση με τον αριθμό 9 η κυβέρνηση έχει θέσει τέσσερις προτεραιότητες:
  • Διάθεση (εφόσον χρειαστεί) εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες.
  • Λειτουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
  • Αναδιάρθρωση της ΑΤΕ.
  • Λειτουργικός διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Είναι τα «όπλα» της για να πιέσει τις τράπεζες να αποδεχθούν την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών. Το Μέγαρο Μαξίμου, εδώ και καιρό, αναμένει εξελίξεις από μήνα σε μήνα, αλλά αυτές δεν έρχονται ποτέ. Οι τράπεζες προσπαθούν να ξεφύγουν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους επωφελούμενες από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και έχοντας κλείσει τις κάνουλες των δανείων. Το σύστημα αυτό, όμως, είναι εύθραυστο. Συμβάλλει στη διατήρηση του υφεσιακού κλίματος και απειλεί τα δημόσια έσοδα.
Μέσα στη λογική του Μνημονίου είναι η δημιουργία ενός μοντέρνου τραπεζικού συστήματος, είτε με συμμαχίες εγχώριων ιδρυμάτων είτε μέσω της σύναψης στρατηγικών συμμαχιών με ξένους ομίλους.
Οι χειρισμοί για την ΑΤΕΣε αυτό το τοπίο γίνεται αντιληπτός και ο χειρισμός του θέματος ΑΤΕ τις προηγούμενες ημέρες από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών είπε σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πως υπάρχει κατεύθυνση για ενοποίηση της Αγροτικής, του ΤΤ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (μετά τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του). Την Πέμπτη, εμφανίστηκε πιο διστακτικός, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως θα πρέπει να προηγηθεί η αναδιάρθρωση της ΑΤΕ. Να παγώσουν οι νέες προσλήψεις, να κλείσουν καταστήματα, να μειωθούν οι μισθοί και να κοπούν τα «χαριστικά» δάνεια στους αγρότες.
Η προοπτική οικοδόμησης ενός δεύτερου δημόσιου πυλώνα αποτελεί πρόκληση και για όσους τον αποτελέσουν και για όσους θα κληθούν να τον αντιμετωπίσουν στον ανταγωνισμό (δηλαδή, οι ιδιωτικές τράπεζες). Οσοι εμπλέκονται στο ΤΤ και την ΑΤΕ έχουν το κίνητρο πως οι οργανισμοί στους οποίους εργάζονται θα διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους και όλοι όσοι είναι απέναντι οφείλουν να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους, βλέποντας έναν νέο ισχυρό «παίχτη» να γεννιέται.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση θέλει να πιέσει τους πρώτους να δεχθούν την αναδιάρθρωση και τους δεύτερους να κινηθούν. «Και από εκεί και πέρα, ό,τι ήθελε προκύψει», σημειώνουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προτίμηση στους ξένους
Στην πλατεία Συντάγματος δεν κρύβουν την προτίμησή τους στην κατεύθυνση εισόδου στις ελληνικές τράπεζες ξένων ιδρυμάτων. Πιστεύουν ότι έτσι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αποκτήσει «πλάτες», που θα το προστατέψουν από μελλοντικές αναταράξεις. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, δεν είναι αρνητικοί ούτε και στο ενδεχόμενο συγχωνεύσεων επί ελληνικού εδάφους. Αρκεί η όποια κίνηση να λύνει και να μην κρύβει τα προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ - ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Είσπραξη 7 δισ. έως το 2013
Στην πρόκληση 10, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, ο Γ. Παπανδρέου ακόμη περιμένει. Οι υπουργοί έχουν καθυστερήσει πολύ, καθώς όλοι είχαν το άλλοθι της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ουσία, όμως, είναι ότι ένα τεράστιο πεδίο άντλησης πόρων παραμένει ανεκμετάλλευτο. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός περιμένει:
  • Αναλυτικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
  • Απογραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Επισημαίνεται πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θέτει ως στόχο την είσπραξη 7 δισ. ευρώ έως το 2013, με τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ να πρέπει να μπει στα δημόσια ταμεία το 2011. Η περιουσία του Δημοσίου ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας έχει ως εξής:
  • Τράπεζες: Αγροτική, ΤΤ, ΤΠ&Δ
  • Μεταφορές: π.χ. αεροδρόμια, λιμάνια, ΟΣΕ.
  • Υδρευση - Αποχέτευση: ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ.
  • Ενέργεια: π.χ. ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ
  • Τηλεπικοινωνίες: OTE.
  • Παίγνια: π.χ. ΟΠΑΠ, καζίνο, ΟΔΙΕ.
  • Ακίνητα: π.χ. ΚΕΔ, ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα, ΟΣΕ.
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΣΕ
Οι επόμενες κινήσεις
Πέραν του ΟΣΕ, όπου η κυβερνητική παρέμβαση βρίσκεται σε εξέλιξη, στο γραφείο του πρωθυπουργού έφθασε η εξής εισήγηση, για τις επόμενες κινήσεις στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και της δημόσιας περιουσίας:
  • Αξιοποίηση των λιμανιών: Το Δημόσιο κατέχει μερίδια 74% σε ΟΛΠ-ΟΛΘ και 100% στους περιφερειακούς λιμένες (10).
  • Αξιοποίηση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών: Χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.
  • Αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Για το θέμα κατέθεσε εισήγηση στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υποδομών, Δ. Ρέππας.
  • Νέες Συμβάσεις Παραχώρησης: Εγνατία, Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής, Οδικοί Αξονες Κρήτης, Εμπορευματικά κέντρα ΟΣΕ: Θριάσιο, Θεσσαλονίκη.
  • Πώληση του 10% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ.
  • Πώληση του 39% των ΕΛΤΑ.
  • Πλήρης πώληση των συμμετοχών της ΕΤΑ σε καζίνα.
  • Πώληση μεμονωμένων ή δημιουργία επενδυτικού σχήματος στο οποίο θα εισφερθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης όλων των Ξενία, αξιοποίηση με συμβάσεις παραχώρησης.
  • Ειδικοί φορείς αξιοποίησης σημαντικών περιουσιακών στοιχείων Δημοσίου (Ελληνικό, Τατόι).
Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει πως όλες οι κινήσεις θα γίνουν με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και ότι δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για ξεπούλημα των «ασημικών» του ελληνικού κράτους. Δηλώνουν πως το αναξιοποίητο απόθεμα πλούτου θα συμβάλει στην ελάφρυνση των βαρών προς τους ασθενέστερους και θα επιταχύνει την έξοδο της χώρας μας από την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Posted by Blogger on 11:15 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response