Ταυτοποιήθηκαν 30.000 φορολογούμενοι με καταθέσεις εκτός συνόρων
Τα πλήρη στοιχεία 30.000 φορολογούμενων με καταθέσεις στο εξωτερικό έχει πλέον στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα και αμέσως μετά την ψήφιση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή και προβλέπει την πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου θα ξεκινήσουν φορολογικοί έλεγχοι.
Τα στοιχεία των καταθετών δόθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών από ξένες τραπεζικές αρχές στο πλαίσιο εφαρμογής όρων σύμβασης που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δοθεί στοιχεία που αφορούν σε εισοδήματα Ελλήνων που κατοικούν και φορολογούνται στην Ελλάδα και οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό (κατά κύριο λόγο στο Λονδίνο) από τα οποία, μάλιστα, εισπράττουν μισθώματα.
Με τη ψήφιση της διάταξης για την άρση του τραπεζικού απορρήτου θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της και στη συνέχεια θα ζητηθούν τα στοιχεία των εμβασμάτων από τις τράπεζες. ΄Οπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν «από τα πάνω προς τα κάτω», δηλαδή θα ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος με τους φορολογούμενους που έστειλαν στο εξωτερικό τα μεγαλύτερα ποσά και «όσο υπάρχουν απτά αποτελέσματα από το φορολογικό έλεγχο, θα κατεβαίνουμε και σε μικρότερα εμβάσματα».
Τι ακριβώς θα ελέγχει η εφορία;
* Θα πιστοποιεί αν ο φορολογούμενος απάντησε καταφατικά στην ερώτηση της φετινής φορολογικής δήλωσης για το αν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, όπως καταθέσεις και ακίνητα. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι απέκρυψε την ύπαρξη της εκτός συνόρων περιουσίας του, τότε θα αντιμετωπίζει τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία περί ανακριβούς φορολογικής δήλωσης (πρόστιμο που ανέρχεται σε έως 1.170 ευρώ)
* θα προχωρά σε έλεγχο πόθεν έσχες για τις τραπεζικές καταθέσεις που εντοπίσθηκαν μέσω των εμβασμάτων να έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό. Τα ποσά των καταθέσεων θα συγκρίνονται με τα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος κατά την τελευταία τουλάχιστον 10ετία προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται. Στην περίπτωση που δεν δικαιολογούνται θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε το έτος κατά το οποίο αποκτήθηκαν. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό να καταβάλουν φόρο 10-15% επί του ποσού των καταθέσεων, προκειμένου να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο που μπορεί να οδηγήσει σε φορολόγηση έως και 45%.
* θα ελέγχεται αν έχει αποδοθεί στην Ελλάδα ο φόρος επί των τόκων καταθέσεων που ανέρχεται σε 10%.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό χρήματα τα οποία προέρχονται από εισόδημα που έχει φορολογηθεί, έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση την ύπαρξη των καταθέσεων και έχουν αποδώσει το φόρο για τους τόκους που εισέπραξαν δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για τους φορολογικούς ελέγχους που έρχονται.