Με δικλείδες ασφαλείας οι κυπριακές τράπεζες
Με δικλείδες ασφαλείας έναντι των επιπτώσεων στην κυπριακή Οικονομία από το ατύχημα στο Βασιλικό, βρίσκονται οι κυπριακές τράπεζες. Την ίδια στιγμή, η έκθεσή τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου δεν δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις από συμμετοχή τους στο «πακέτο» της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος.
Μέχρι στιγμής, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική έχουν συμφωνήσει στη συμμετοχή τους στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενώ σχετική απόφαση δεν έχει λάβει ακόμη η Marfin Popular. Σύμφωνα με πηγές από την MPB, η συνολική έκθεση της τράπεζας σε ομόλογα ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,9 δισ. ευρώ είναι ελληνικά, διετή και τριετή και 300 εκατ. ευρώ έντοκα ή ομόλογα με λήξεις μικρότερες του έτους. Η τράπεζα έχει επίσης έκθεση 300 εκατ. ευρώ σε κυπριακά ομόλογα και 50 εκατ. ευρώ σε ιρλανδικά.
Πηγές από την Τράπεζα Κύπρου αναφέρουν ότι η έκθεση της τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ (δεν υπάρχουν καθόλου έντοκα) και σε κυπριακά 600 εκατ. ευρώ.
Οι κυπριακές τράπεζες, ωστόσο, βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω των επιπτώσεων στην κυπριακή Οικονομία από το ατύχημα στο Βασιλικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών Κύπρου και Marfin Popular, η έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς και οι μεγάλες ζημιές που προκάλεσε στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Βασιλικού αναμένεται να οδηγήσουν σε συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1% φέτος (στο 1% από 2%) και επιπλέον 1% το 2012 (από αρχικώς εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% - 3%). Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, πρόκειται για την πιο απαισιόδοξη εκτίμηση, καθώς «αντισταθμιστικά» λειτουργεί η θετική τουριστική σεζόν, η οποία δεν πλήττεται δεδομένου ότι αφενός βρίσκεται προς το τέλος της, αφετέρου τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Κύπρο λειτουργούν με γεννήτριες και έτσι δεν γίνονται αισθητές οι διακοπές ρεύματος.
Όπως υπολογίζουν τα ίδια στελέχη, οι ζημιές από το ατύχημα στο Βασιλικό θα κινηθούν μέχρι το 1- 1,2 δισ. ευρώ, καθώς στο Βασιλικό παραγόταν το 53% του ηλεκτρισμού του νησιού. Η αντικατάσταση του εξοπλισμού του σταθμού αναμένεται να καλυφθεί κατά 600 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το υπόλοιπο ποσό από κοινοπρακτικό δάνειο μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμικών τραπεζών (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, EBRD) και κυπριακών τραπεζών.
Σημειώνεται, πάντως, ότι οι ζημιές δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί, ενώ ξένοι οίκοι όπως η Credit Suisse υπολογίζουν ότι μπορεί να ανέλθουν και στα 2,4 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Α. Ορφανίδης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κόμματα προειδοποίησε για κίνδυνο ένταξης της Κύπρου σε μηχανισμό στήριξης, υποστηρίζοντας πως η Οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρινόμενη με αυτή του 1974.
Οι επισημάνσεις αυτές, σύμφωνα με τις κυπριακές τράπεζες, δημιουργούν πιεστικές ανάγκες στην κυβέρνηση για λήψη δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία και οι ίδιες κρίνουν αναγκαία προκειμένου να μην διακυβευθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και κατ΄ επέκταση των τραπεζών που θα κληθούν να στηρίξουν την Οικονομία.
Σημειώνεται ότι τόσο η Τράπεζα Κύπρου, όσο και η MPB αξιολογήθηκαν θετικά στα πρόσφατα πανευρωπαϊκά τεστ. Ειδικότερα, για την Τράπεζα Κύπρου ο εκτιμώμενος ενοποιημένος δείκτης κύριων ιδίων πρωτοβάθμιων κεφαλαίων το 2012 διαμορφώνεται σε 6,2% υπό το ακραίο σενάριο. Λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες μετριασμού που λήφθηκαν από την Τράπεζα (έκδοση €887 εκατ. μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου τον Μάιο 2011 τα οποία μπορούν να απορροφήσουν ζημιές στη βάση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας), ο δείκτης εποπτικά αποδεκτών κεφαλαίων αυξάνεται σε 9,5%.
Για την MPB, η εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων για το 2012 στο 5,6%. Συμπεριλαμβανομένων των μέτρων άμβλυνσης κινδύνου (πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία, έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου με υποχρεωτική μετατροπή σε κοινές μετοχές, αντικατάσταση των υφισταμένων αξιογράφων κεφαλαίου ύψους €738 εκατ. σε πρωτοβάθμια κεφάλαια συμβατά με τη Βασιλεία ΙΙΙ, με υποχρεωτική μετατροπή σε κοινές μετοχές), ο δείκτης Core Tier 1 της τράπεζας ανέρχεται σε 9,2%.
Σημειώνεται ότι και οι δύο τράπεζες είναι δανειστές στη διατραπεζική αγορά (η Τρ. Κύπρου έχει επίσης μηδενικό δανεισμό από την ΕΚΤ), ενώ έχουν δικλείδες ασφαλείας και από την παρουσία τους σε αγορές που δεν επηρεάζονται από την κρίση (π.χ. Ρωσία, Ουκρανία).