|

BNP Paribas: Υπάρχουν αρκετές λύσεις για την Ελλάδα


Θα υπάρξουν αρκετές λύσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας μετά τη συνεδρίαση του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής την Τετάρτη στο Παρίσι, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas.

«Μετά από αυτή τη συνάντηση είναι βέβαιο πως θα υπάρξει ένας αριθμός τεχνικών λύσεων στο τραπέζι», τόνισε ο Michel Pebereau, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν παίρνει μέρος στη συνάντηση που πραγματοποιείται στα γραφεία της BNP Paribas στο Παρίσι.

Ωστόσο, ο Pebereau επέμεινε ότι ενώ οι ιδιώτες ομολογιούχοι ευθύνονται για την κατάθεση προτάσεων για το πώς θα στηριχτεί η Ελλάδα, η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή των δημόσιων φορέων, όπως της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ –ήτοι της Τρόικας.

«Το ερώτημα είναι να γνωρίζουμε το πώς θα ενεργήσουμε όταν τα ελληνικά ομόλογα ωριμάσουν. Διάφορες λύσεις έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. Εξαρτάται από τις δημόσιες αρχές στο τέλος της ημέρας να ξέρουν ποια λύση θα αποτρέψει τη χρεοκοπία ενώ παράλληλα θα τους ικανοποιούν επί της αρχής» για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό BFM.

Πρόσθεσε δε, ότι η εξεύρεση μίας τεχνικής λύσης που αποτρέπει τη χρεοκοπία και σέβεται την αρχή της στήριξης του ιδιωτικού τομέα είναι «πολύπλοκο θέμα».

«Για να μην θεωρηθεί χρεοκοπία πρέπει αυτοί που θα επανεπενδύσουν στην Ελλάδα, να το κάνουν σε εθελοντική βάση», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας σε «junk» από τον οίκο Moody’s την Τρίτη, ο Pebereau είπε ότι οι περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας – των άλλων χωρών που ωφελούνται από τη στήριξη των Ε.Ε. και ΔΝΤ – είναι διαφορετικές από την Ελλάδα.

«Οι επενδυτές μπορούν να ανησυχούν πως οτιδήποτε συμβεί στην Ελλάδα θα επαναληφθεί το ίδιο στην Πορτογαλία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβεί αυτό. Τα προβλήματα των δύο χωρών είναι διαφορετικά», σημείωσε.

Posted by Blogger on 8:40 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response