Economist: Το rollover σώζει τις τράπεζες, όχι την Ελλάδα
Σαν ένα καλό deal για τις ξένες τράπεζες, αλλά πολύ λιγότερο ελκυστικό για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο Economist τη συμφωνία για τη μετακύλιση των θέσεων των ιδιωτών επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα, με βάση τη γαλλική πρόταση.
Όπως εξηγεί το έγκυρο περιοδικό, η συμφωνία πρακτικά μειώνει τις πιθανές ζημιές τις οποίες θα ενέγραφαν οι τράπεζες σε μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία και τους επιτρέπει να πάρουν τώρα πίσω κάποια από τα χρήματα που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα.
Επιπλέον, τις επιβραβεύει με επιτόκια που μπορούν να φτάσουν και στο 8% εάν η ελληνική οικονομία ανακάμψει (αφού τα νέα 30ετή ομόλογα που τους δίνει στο πλαίσιο της μετακύλισης των θέσεών τους δίνουν επιτόκιο 5,5% και έως 2,5% επιπλέον ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ).
«Φαίνεται συνετό από την πλευρά των τραπεζών να παίζουν ένα τέτοιο στοίχημα στην ελληνική ανάκαμψη. Εάν δεν παίξουν το στοίχημα, έτσι και αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πιθανές ζημιές της τάξης του 50%», εξηγεί στο περιοδικό αναλυτής της Mediobanca.
«Για την Ελλάδα, η συμφωνία είναι πολύ λιγότερο ελκυστική», τονίζει ο Economist. Το 30ετές πρόγραμμα δεν κάνει το παραμικρό για να μειώσει το χρέος που βαραίνει τη χώρα και θα μπορούσε να περιπλέξει την τελική αναδιάρθρωση του χρέους.
«Με δεδομένο ότι η Ελλάδα καλείται να πληρώσει τόκο για ολόκληρο το δανεισμό της, όμως, μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο ένα μέρος από αυτόν, το επιτόκιο για τα μετρητά που χρησιμοποιεί στα επόμενα 30 χρόνια είναι της τάξης του 10-11%. Δεν είναι και σπουδαία διάσωση», καταλήγει το άρθρο.