|

Τι λένε οι τραπεζίτες για τις διεργασίες του rollover


Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις διεργασίες για το rollover του χρέους οι Έλληνες τραπεζίτες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν αποτελεί τον κύριο προβληματισμό των ελληνικών τραπεζών.

Χθες οι τράπεζες της Γερμανίας συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αποδεχόμενες την παράταση της λήξης των ελληνικών ομολόγων. Έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους περίπου 10 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, ωστόσο σχεδόν το 55% των ομολόγων λήγουν μετά το 2020. Η συμφωνία των γερμανικών τραπεζών εστιάζει στο μικρότερο μέρος των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες και λήγουν το 2014, ύψους γύρω στα 2 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις που δρομολογούνται για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, τραπεζίτες αναφέρουν στο Capital.gr ότι η εθελοντική συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών σε όποιες διαδικασίες αποφασιστούν πανευρωπαϊκά θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, δεν πρόκειται να επιλύσει τα κύρια προβλήματα των ελληνικών τραπεζών που είναι η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια. «Είμαστε μόλις στην αρχή ενός μαραθώνιου με ορίζοντα το 2015», αναφέρουν χαρακτηριστικά, αφήνοντας να διαφανεί ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέες «ενέσεις» ρευστότητας, αλλά και κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι στο σκέλος της ρευστότητας, οι συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες καθίστανται από σήμερα δυσκολότερες, καθώς τίθεται σε ισχύ το πλαφόν της ΕΚΤ στην αποδοχή εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου για την παροχή ρευστότητας. Το πλαφόν αυτό, ίσο με τον μέσο όρο του τελευταίου τετραμήνου, περιορίζει περαιτέρω τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από την ΕΚΤ (σημειώνεται ότι με βάση τα απεριόριστα ενέχυρα που κατέθεταν μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ λάμβαναν ρευστότητα που αντιστοιχούσε περίπου στο 72% αυτών) και επιπλέον επιβαρύνει τα ομολογιακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών με νέους κρατικούς τίτλους έστω και μικρής διάρκειας.

Πέραν των νέων «ενέσεων» ρευστότητας, οι τραπεζίτες ομολογούν και την ανάγκη αυξήσεων κεφαλαίου, διατηρούν όμως δύο «μέτωπα» στο θέμα των συγχωνεύσεων. Το ένα «μέτωπο» υποστηρίζει ότι οι συγχωνεύσεις πρέπει να προχωρήσουν και οι τράπεζες να μην μείνουν αδρανείς, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κέντρα λήψης των αποφάσεων θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Στο «μέτωπο» αυτό φαίνεται να πρόσκεινται και όσοι τραπεζίτες δεν εμφανίζονται «άκαμπτοι» στην προοπτική των συγχωνεύσεων, τονίζουν όμως ότι πρέπει να γίνουν με τη μέγιστη προσοχή.

Στο άλλο «μέτωπο» βρίσκονται όσοι εκτιμούν ότι οι συγχωνεύσεις είναι επίφοβες, ή τουλάχιστον αναποτελεσματικές, εφόσον γίνουν εσπευσμένα και χωρίς να έχει προηγηθεί εξυγίανση των τραπεζών. Το σκεπτικό αυτό, αφήνει «ορθάνοιχτο» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναγνωρίζοντας ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν άλλο τρόπο για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Posted by Blogger on 11:07 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response