Καταιγιστικές οι εξελίξεις μετά τα stress tests
Στην εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση, ύψους πολλών δεκάδων δισ. ευρώ, καίτοι τα πρόσφατα “τεστ κοπώσεως”, στα οποία τις υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, έδειξαν πως “αντέχουν” ακόμα και σε ακραία σενάρια αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, προχωρούν αρκετοί αναλυτές, εκτιμώντας ουσιαστικά ότι το ρίσκο και οι κίνδυνοι μιας χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη ή άλλων ακραίων εξελίξεων ΔΕΝ αποτυπώνονται και ΔΕΝ αποτιμώνται από τους ιθύνοντες τραπεζών και οικονομικών επιτελείων!
Σημερινή ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg επικαλείται αρκετές αναλύσεις που εστιάζουν στο ότι οι επενδυτές δεν εφησυχάζουν από τα αποτελέσματα των stress tests και τουναντίον “ποντάρουν” στο ότι αρκετές ευρωτράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους έως και κατά 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να “θωρακισθούν” έναντι μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας...
Παράλληλα οι αγορές δείχνουν, ακόμα και τώρα, να αμφισβητούν ευθέως την ικανότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διασώσουν τα πιστωτικά τους ιδρύματα εφόσον χρειαστεί.
Επισήμως, βάσει των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής που επεξεργάστηκε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, οι τράπεζες που απέτυχαν στα stress tests, εμφανίζουν συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων 2,5 δισ. ευρώ. 8 απέτυχαν να περάσουν, ενώ άλλες 16 ουσιαστικά ... “μπήκαν από την πίσω πόρτα”, με μεταγενέστερες κινήσεις (αυξήσεις κεφαλαίων, πωλήσεις θυγατρικών, κτλ).
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan, της Merrill Lynch, της Societe Generale και της Mediobanca ότι περίπου 20 τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν άμεσα τα κεφάλαιά τους.
Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν ότι τα πρόσφατα tests ΔΕΝ συμπεριέλαβαν στα σενάριά τους το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας “παρά το ότι τα CDS υποδηλώνουν πως οι επενδυτές τη θεωρούν βέβαιη κατά 90%”!
Συνεπώς αυτά τα αποτελέσματα δεν διασφαλίζουν στους επενδυτές μια μη κατάρρευση τράπεζας στο πιο ακραίο σενάριο, ούτε το κατά πόσον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εξελίξει “έναν μηχανισμό που θα σταματάει τις τράπεζες που καταρρέουν” ...
Ανάλογες... ανησυχίες φαίνεται πως διακατέχουν και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, που εκφράζουν – σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους με εκπροσώπους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων -τον προβληματισμό τους και τις ... παραινέσεις τους για πιο “δυναμική στήριξη” των τραπεζών τους.
Πλην όμως δείχνουν να αμφισβητούν και τη δυνατότητα των Ευρωπαίων πολιτικών να διαχειρισθούν την κρίση. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, που κάνει λόγο για ... “οργισμένα στελέχη του ΔΝΤ με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από τους Ευρωπαίους”.
Το ίδιο δημοσίευμα επαναφέρει το ... σενάριο για επιφυλάξεις των διοικούντων το ΔΝΤ για τη συνέχιση της συμμετοχής τους στις δόσεις προς την Ελλάδα, καθώς δεν βλέπουν διάθεση εκ μέρους των Ευρωπαίων πολιτικών να ... πιέσουν την Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων στο οποίο έχει δεσμευθεί”!