|

Νέο ρεκόρ στα spreads Γαλλίας και Βελγίου, πάνω από τις 500 μ.β. ξανά το ιταλικό


Σε ιστορικό υψηλό ανέρχονται την Τρίτη τα spreads Γαλλίας και Βελγίου, ενώ πάνω από τις 500 μ.β. επανέρχονται τα spreads Ιταλίας, παρά τις αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

«Η κρίση μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς παρά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων και είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το τέλος της», σχολίασε trader της αγοράς ομολόγων στο Reuters.

Οι νέες κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία πυροδότησαν προσωρινά ένα κλίμα αισιοδοξίας, οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των spreads της ευρωπεριφέρειας τη Δευτέρα. Οι ανησυχίες ωστόσο δεν άργησαν να επανέλθουν στο προσκήνιο, μετά την ψήφιση πρότασης για οικιοθελή έξοδο χώρας από την ευρωζώνη από το συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στης Angela Merkel.

Σήμερα πραγματοποιείται δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου διάρκειας 91 ημερών και αξίας 1 δισ. ευρώ, καθώς και δημοπρασία ομολόγων Ισπανίας και Βελγίου.

Τα spreads Γαλλίας και Βελγίου εκτοξεύονται την Τρίτη σε νέα επίπεδα ρεκόρ στις 175,8 μ.β. και 293,3 μ.β., αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, το ιταλικό spread επανέρχεται άνω των 500 μ.β. (στις 517 μ.β.), σημειώνοντας άνοδο της τάξης των 26,07 μ.β. Ανοδικά κινούνται σήμερα και τα υπόλοιπα spreads της ευρωπαϊκής περιφέριας, πλην του πορτογαλικού. Συγκεκριμένα, τα spreads Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας διαμορφώνονται αντίστοιχα στις 2.669 μ.β. (+2,80 μ.β.), 645 μ.β. (+0,02 μ.β.), 963 μ.β. (-6,81 μ.β.) και 452 μ.β. (+17,44 μ.β.).


Σε νέα χαμηλά το ευρώ έναντι του δολαρίου

Σε νέα χαμηλά διαμορφώνεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η άνοδος των ιταλικών και ισπανικών spreads εκδηλώνει τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες καθώς προσπαθούν να περιορίσουν την κρίση χρέους.

Το ευρώ είχε καταγράψει κέρδη στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η αλλαγή ηγεσίας σε Ελλάδα και Ιταλία ενίσχυσε τις ελπίδες για πρόοδο στις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Λίγο μετά τις 11:30 το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου κατά 0,64% στα 1,3544 δολάρια, με το χαμηλό ημέρας να έχει ήδη διαμορφωθεί στα 1,3536 δολάρια.

Παράλληλα, το ευρώ υποχωρεί έναντι του γεν κατά 0,67% στα 104,36 γεν, ενώ ενισχύεται έναντι του ελβετικού φράγκου κατά 0,3%, με το δολάριο να σημειώνει μικρές απώλειες έναντι του γεν της τάξης του 0,03% στα 77,04.

Σημειώνεται πως οι επενδυτές βρίσκονται σε αναμονή του γερμανικού δείκτη ZEW.

Posted by Blogger on 1:29 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response