|

Ετοιμάζεται νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 35 δισ. ευρώ στις τράπεζες


Ετοιμάζεται νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 35 δισ. ευρώ στις τράπεζες
Συναγερμός έχει σημάνει στην Τράπεζα της Ελλάδος για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, η οποία λόγω συγκυριακών παραγόντων βρίσκεται υπό ισχυρότατη πίεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις τράπεζες και έχει ήδη προωθήσει τις διαδικασίες για την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας (Εmergency Liquidity Assistance) με βάση τα σχετικά αιτήματα που θα υποβληθούν.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση σχεδιάζεται η ενεργοποίηση νέου πακέτου εγγυήσεων ύψους 35 δισ. ευρώ. Τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν ότι από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως είναι διαθέσιμοι όλοι οι μηχανισμοί που θα διασφαλίσουν τη ρευστότητα και τη σταθερότητα του συστήματος.

Η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας σε ένα τραπεζικό σύστημα που ήδη μετρά απώλειες καταθέσεων περίπου 70 δισ. ευρώ, προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο αναγκάζεται να αποσύρει άμεσα από το τραπεζικό σύστημα περίπου 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ απαιτούνται για την αποπληρωμή ομολογιακού δανείου 5ετούς διάρκειας που λήγει στις 19 Αυγούστου και είναι πληρωτέο στις 22 Αυγούστου. Είναι δε γνωστό ότι οι καταθέσεις του Δημοσίου είναι ανάσα ρευστότητας για τις τράπεζες, που επίσης έχουν «χτυπήσει πλαφόν» και στην άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ με έκθεση που φθάνει τα 105 δισ. ευρώ.

Η διαφαινόμενη καθυστέρηση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου της βοήθειας δημιουργεί σοβαρό κενό στην προσπάθεια να διατηρείται ρευστότητα ασφαλείας στο σύστημα και για το διάστημα αυτό, ακριβώς λόγω των έκτακτων αναγκών, ως μόνη λύση προβάλλεται η ενεργοποίηση του ELA.

Σημειώνεται ότι τη ρευστότητα αυτή χορηγεί η κεντρική τράπεζα της χώρας λαμβάνοντας ως εγγύηση στοιχεία ενεργητικού τραπεζών που δεν είναι αποδεκτά από την ΕΚΤ και έχει βραχυχρόνιο χαρακτήρα. Ηδη οι τράπεζες έχουν λάβει όλη την αναγκαία ενημέρωση για τις διαδικασίες που απαιτούνται και όπως λένε στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται η υποβολή αίτησης από μέρους τους ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Posted by Blogger on 8:21 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response