|

Τι είπαν...Σαμαράς - Βενιζέλος


Επί μία ώρα και δέκα λεπτά ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για την Οικονομία και ο Αντώνης Σαμαράς απλώς τον άκουγε.

Αυτή την εικόνα δίνει η Λ. Συγγρού για τη σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών με τον αρχηγό της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι παρείχε αναλυτική ενημέρωση στον κ. Σαμαρά – από την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων και των συζητήσεων που έχει από χθες με τους εκπροσώπους της τρόικα, μέχρι το θέμα των εγγυήσεων και των Τραπεζών.

Όπως αναμενόταν, έθεσε το θέμα της συναίνεσης στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του μήνα στη Βουλή: «Εμείς (σ.σ. η κυβέρνηση) είμαστε ανοικτοί. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή θα είναι και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διότι δεν διαχειριζόμαστε μία κυβερνητική ή κομματική υπόθεση, αλλά μία μεγάλη εθνική κρίση που απαιτεί συστράτευση και ειλικρινή συνεργασία όλων των δυνάμεων», ήταν η φράση του υπουργού.

Ερωτηθείς ωστόσο για την απάντηση του κ. Σαμαρά, περιορίσθηκε να πει ότι όλες οι συζητήσεις θα γίνουν στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αποφεύγοντας να δώσει ένα στίγμα των προθέσεων του κ. Σαμαρά.

Στην έτερη «καυτή» ερώτηση για το εάν τέθηκε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος περιορίσθηκε να διευκρινίσει ότι «δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του πλαισίου αλλά των μακροοικονομικών στοιχείων μέσα στους δεδομένους δημοσιονομικούς στόχους». Ωστόσο συμπλήρωσε ότι ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις συζητήσεις που έχει από χθες με τους εκπροσώπους των δανειστών…

«Απλώς άκουγε»

Προκάλεσε αίσθηση πάντως το γεγονός ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν χωρίς παρουσία τρίτων – ο κ. Βενιζέλος προσήλθε στα γραφεία της ΝΔ μόνος του, γεγονός που «υποχρέωσε» τον κ. Σαμαρά να μη καλέσει στη συζήτηση τους δικούς του οικονομικούς συνεργάτες.

Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός κύκλων της ΝΔ ότι «ο πρόεδρος απλώς άκουγε» δεν γίνεται πιστευτός…
Για τα περί συναίνεσης, οι ίδιοι κύκλοι παραπέμπουν στη γνωστή θέση του κόμματος ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει στο λάθος» και ότι θα πορευτεί στη λογική των «καθαρών λύσεων».

Ειδικά για το φορολογικό, υπενθυμίζουν τη ριζική διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής – κυρίως στην αύξηση του ΦΠΑ ή στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις – και στη συνολική αντιπρόταση που έχει κατατεθεί από τον κ. Σαμαρά.

Posted by Blogger on 2:28 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response