Morgan Stanley: Το PSI άνοιξε το "κουτί της πανδώρας"
Η ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους υπήρξε ένα σοβαρό λάθος πολιτικής, το οποίο έχει αλλάξει με έναν σχεδόν μη αναστρέψιμο τρόπο την αντίληψη περί μηδενικού κινδύνου του κρατικού χρέους στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σχολιάζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της με ημερομηνία 31 Αυγούστου και τίτλο “Sovereign Subjects: The Economic Consequences of Greece”.
Αν το κρατικό χρέος δεν θεωρείται πια ασφαλής τοποθέτηση, τότε η ικανότητα των τραπεζών να εφαρμόζουν αντι-κυκλικές πολιτικές μειώνεται. Η δημοσιονομική πολιτική γίνεται, στην καλύτερη περίπτωση, ουδέτερη, στη χειρότερη περίπτωση προ-κυκλική.
Επιπρόσθετα, η αποδυνάμωση αυτή συνεπάγεται αποδυνάμωση της δημοσιονομικής «ασπίδας» από την οποία ωφελούνται οι τράπεζες. Και αυτό ενέχει τον κίνδυνο επιτάχυνσης της απομόχλευσης στους τραπεζικούς ισολογισμούς, με εξίσου σοβαρές οικονομικές συνέπειες.
«Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας», είναι η φράση που χρησιμοπουιούν οι αναλυτές της Morgan Stanley, σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα.
Μόνο η δημοσιονομική ενοποίηση, σε συνδυασμό με την κεντροποιημένη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη σταθεροποίηση της αγοράς στην Ευρώπη, σχολιάζουν. Αλλιώς, θα μπορούσαμε εν τέλει να οδηγηθούμε σε νέα προβλήματα για τις κυβερνήσεις και σε ένα κύμα κρατικών και ιδιωτικών χρεοκοπιών.
Ωστόσο, η Morgan Stanley σημειώνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσφέρει μία ασπίδα προστασίας, έστω προσωρινά. Ενώ η ΕΚΤ έχει την ικανότητα να λειτουργήσει ως δανειστής ύστατης λύσης, αν το κάνει επιδεινώνει τις πολιτικές εντάσεις και δεν αποτελεί διατηρήσιμη λύση, σημειώνει.
Προσθέτοντας ότι "κινούμαστε προς τη δημιουργία ενός κόσμου δημοσιονομικής κυριαρχίας, ωστόσο ίσως είναι πολύ δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να ΄ομαλοποιήσουν΄ τη νομισματική πολιτική, σε ένα πλαίσιο όπου οι κρατικοί προϋπολογισμοί παραμένουν πολύ εύθραυστοι και υπάρχει σχέση αιτιότητας από τη νομισματική πολιτική έως τη δημοσιονομική δυναμική".