|

Η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν είναι μακριά


Μοιάζει παράδοξο αλλά είναι αληθινό, η 6η δόση του δανείου που περιμένει η Αθήνα δεν είναι τόσο αμφίβολη όσο φαίνεται και λέγεται. Στο κολέγιο των Επιτρόπων της Κομισιόν η τελευταία ενημέρωση και συζήτηση που έγινε με την παρουσία του κ. Μπαρόζο είχε βασικό της θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές εκταμίευσης ή μη της επόμενης δόσης. Τόσο η ενημέρωση που έγινε από τον πρόεδρο της Επιτροπής για τα νεότερα στοιχεία και την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα όσο και το τελικό συμπέρασμα καταλήγουν στα ακόλουθα:

* Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί. Παρά τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα (μέτρα, κ.λ.π.) είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο η χώρα να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί.

* Η ευρωζώνη όμως δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης και για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι η 6η δόση θα πρέπει να εκταμιευθεί ώστε να αποφευχθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

* Παράλληλα θα πρέπει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για μεγαλύτερη εποπτεία στην εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και σ΄αυτό θα παίξει ουσιαστικό ρόλο η “task force” που κατέβηκε από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, πέραν της τηλεδιάσκεψης που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει σήμερα μεταξύ των κ.κ. Μέρκελ – Σαρκοζί και Παπανδρέου για την Ελλάδα, έχει προγραμματισθεί συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που συγκαλείται στο Στρασβούργο για τη συνολική πορεία της ευρωοικονομίας και την κατάσταση στην Ελλάδα με την παρουσία των κ. Όλι Ρεν και Ζαν Κλώντ Τρισέ.

Το θέμα της Ελλάδας έχει αποκτήσει και νέα διάσταση τα τελευταία 24ωρα λόγω της “φωτιάς” που έχει αρχίσει να ξεσπάει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με σημείο αναφοράς τα ιταλικά κρατικά ομόλογα και τις γαλλικές τράπεζες.

Έτσι η συζήτηση για το ενδεχόμενο “ατυχήματος” στην Ελλάδα έχει εμπλακεί με τις πιθανές συνέπειες που θα είχε στην αναδυόμενη τραπεζική κρίση και την συζήτηση για την τύχη του ιταλικού κρατικού χρέους.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστήριξαν στο Capital.gr ότι σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι η κρίση στην Ιταλία και την Γαλλία “διευκολύνει την Αθήνα καθώς υποχρεώνει την Ευρωζώνη - παρά τις πιέσεις που έχει ασκήσει για αυστηρότερα μέτρα -να αντιμετωπίσει το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης με άλλα κριτήρια και να επιτρέψει την εκταμίευσή της...”.

Αυτό όμως υποχρεώνει τη Γαλλία και τη Γερμανία την ίδια στιγμή να επισπεύσουν την διαμόρφωση λύσεων που, μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης - δεν θα είναι εύκολες για την Ελλάδα.

Του Γιάννη Αγγέλη

Posted by Blogger on 9:22 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response