|

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ


Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο των επωνυμιών των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, σχολίασε:

«Είναι ένα ακόμη μέτρο εντυπωσιασμού και μηδενικού αποτελέσματος. Η δημοσίευση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι οφειλές αυτές θα πληρωθούν.

Άλλωστε, στη μακριά λίστα των 6.000 οφειλετών υπάρχουν επιχειρήσεις που χρόνια έχουν σταματήσει την λειτουργιά τους, που είναι ανενεργές, που έχουν πτωχεύσει ή ακόμη που λόγω της κρίσης αδυνατούν να καταβάλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ακριβώς αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, είχε χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προεκλογικά, για να τεκμηριώσει το περιβόητο πλέον «λεφτά υπάρχουν», που βέβαια ουδέποτε επαληθεύτηκε.

Είναι λοιπόν απορίας άξιον γιατί ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, επαναφέρει το μέτρο τώρα και αναλώνει άσκοπα τις δυνάμεις του σε δράσεις που αποδεδειγμένα δεν θα επιφέρουν αποτελέσματα. Πρωταρχικό του μέλημα θα έπρεπε να είναι η εξυγίανση και η ενδυνάμωση των ελεγκτικών υπηρεσιών, η πάταξη του λαθρεμπορίου, του παραεμπορίου και γενικότερα της φοροδιαφυγής εκεί όπου πραγματικά υφίσταται και μπορεί να χτυπηθεί.

Το ΕΒΕΑ, προτείνει να σταματήσει αυτή η ανούσια πρακτική προς εντυπωσιασμό και να θεσμοθετηθεί η ετήσια δημοσιοποίηση των εισοδημάτων όλων των φυσικών προσώπων, όπως άλλωστε γίνεται ήδη με την δημοσίευση των ισολογισμών των επιχειρήσεων. Έτσι θα επιτευχθεί πλήρης διαφάνεια.

Και αν ο κ. Βενιζέλος επιμείνει στη θέση του ότι η δημοσίευση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών θα επιφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα, τότε ας αρχίσει τη δράση του από τον μεγαλύτερο των μεγαλύτερων, τον ΟΣΕ.

Posted by Blogger on 12:58 μ.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response