Στον αέρα το EFSF από την κρίση χρέους
Νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή αγορά χρέους δημιουργεί η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων όχι μόνο των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, αλλά και μεγάλων οικονομιών, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.
Χαρακτηριστικά της επιδείνωσης του κλίματος είναι τα αποτελέσματα της χθεσινής έκδοσης ομολόγων από την ιταλική κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώθηκε με τη διαμόρφωση του επιτοκίου στο 5,60%, που αποτελεί υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη.
Η επίθεση που δέχονται οι κρατικοί τίτλοι το τελευταίο διάστημα τείνουν να ανατρέψουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίους, βάση της οποίας η Ελλάδα θα δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο (3,50%) από τους αυτούς που υποτίθεται ότι εγγυώνται την απρόσκοπτη αναχρηματοδότηση του χρέους της μέσω του EFSF.
Δηλαδή η χώρα μας αν τηρηθούν τα συμφωνημένα θα δανείζεται πιο φθηνά από τους ίδιους τους δανειστές της.
Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι χωρίς καθοριστικές παρεμβάσεις από τη γερμανική πλευρά δεν είναι εφικτή η λειτουργία του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, ο οποίος σημειωτέον δεν έχει ακόμη «περάσει» από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι με τις πιθανότητες χρεοκοπίας στα ύψη για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, η εφαρμογή της συμφωνίας των ευρωπαίων ηγετών θεωρείται δύσκολη υπόθεση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα CDs δίνουν πιθανότητα πτώχευσης 94% για την Ελλάδα, 52% για την Ιρλανδία, 63% για την Πορτογαλία, 30% για την Ισπανία και 35% για την Ιταλία.