|

Μέτρα 10 δισ. ευρώ φέρνει η επέκταση του μεσοπρόθεσμου



Επιπλέον μέτρα 4 δισ. ευρώ στα οποία προστίθενται τα 6 δισ. ευρώ του προσχεδίου του προϋπολογισμού ζητά η Τρόικα για την περίοδο 2011- 2015.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας συνεχίζουν και σήμερα σε τεχνικό επίπεδο τις διαπραγματεύσεις, ψάχνοντας κάποια από τα νέα μέτρα, ενώ η ηγεσία της οριστικοποιεί την ανακοίνωση που πιθανότατα θα δημοσιοποιηθεί σήμερα.

Τα μέτρα είναι πιθανό να μην ανακοινωθούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 7,11 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για την περίοδο 2011- 2012 επαναξιολογήθηκαν από την τρόικα σε 6 δισ. ευρώ περίπου λόγω της υψηλότερης ύφεσης που πλέον αναμένεται να πλήξει την οικονομία. Σε αυτά εκτιμούν ότι πρέπει να προστεθούν άλλα 4 δισ. ευρώ περίπου για την περίοδο 2013- 2015 τα οποία προέρχονται από την μετακίνηση μέτρων πιο μπροστά, από την ύφεση, αλλά και από την ένταξη ενός ακόμη χρόνου στο μεσοπρόθεσμο, του 2015.

Η διαπραγμάτευση δεν έχει κλειδώσει για τα έτη 2014- 2015 και κοινοτικά στελέχη δεν αποκλείουν οι υπολογισμοί να αλλάξουν εκ νέου. Θα φανούν τα οριστικά μεγέθη στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα περιλαμβάνει και αναλυτικούς πολυετείς στόχους όπως πλέον ορίζουν οι νέοι κανόνες δημοσιονομικής εποπτείας της ΕΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα προετοιμάζει μία ανακοίνωση η οποία θα είναι οριακά θετική. Θα αποδίδει εύσημα για το έργο που έχει γίνει, αλλά θα δίδει και πολλές κίτρινες κάρτες στην κυβέρνηση, ζητώντας την ανάληψη άμεσης δράσης σε διάφορα μέτωπα.

Στις πεδία που χθες είχαν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των 3 πλευρών της τρόικας που διαπραγματεύονταν το κοινό ανακοινωθέν, περιλαμβάνονταν οι αποκρατικοποιήσεις, όπου επιθυμούν πωλήσεις σε τρέχουσες τιμές αγοράς για να επιτευχθούν οι στόχοι, και το εργασιακό, καθώς απαιτούν τουλάχιστο δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για αλλαγές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης μεγάλες ενστάσεις κατέγραψαν στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, των δαπανών υγείας, στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, στο ασφαλιστικό, αλλά και στην ανάγκη για πολιτική συναίνεση ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων.

Το ζήτημα της πολιτικής συναίνεσης μάλιστα ανέδειξε χθες το βράδυ και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος μιλώντας σε εκπομπή του Mega. Επισήμανε ότι «πρέπει να υπάρχει πολιτική συναίνεση», προσθέτοντας ότι φοβάται τις εξελίξεις, «πρέπει να είμαστε ενωμένοι» γιατί, είπε, υπάρχει και το ατύχημα.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει σε μία ενωμένη, καθαρή συνεργασία με την αντιπολίτευση, αλλά είπε και ότι η ΝΔ προβάλλει μία εικόνα με εύκολες λύσεις.

Για το θέμα των φινλανδικών εγγυήσεων παραδέχθηκε ότι στην αρχή ζητούνταν εμπράγματες διασφαλίσεις αξίας 50 δισ. ευρώ και ότι ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τη Φινλανδία μετά από εντολή του Eurogroup καταλήγοντας σε συγκριτικά μικρό ποσό εγγυήσεων με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Posted by Blogger on 10:38 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response