|

Οι ξένοι επενδυτές θα έρθουν αφού χρεοκοπήσουμε;


Καθώς οι αγορές πιέζουν ασφυκτικά πια για ένα πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, ο διευθύνων του μεγάλο επενδυτικού φορέα Eurasia είπε χθες στο Bloomberg: Oι Κινέζοι θα αγοράσουν τμήματα της Ελλάδας αφού χρεοκοπήσει. Την ίδια ώρα η Credit Suisse προβλέπει haircut 42% -56% τον ερχόμενο Νοέμβριο ή Φεβρουάριο, που θα φέρει το χρέος στο 80% του ΑΕΠ.

Η Credit Suisse παλιός γνώριμος της ελληνικής αγοράς θεωρεί απίθανη την έξοδο της χώρας από το ευρώ, όμως χαρακτηρίζει καθαρτήριο ένα πιστωτικό γεγονός μεγάλου haircut, που έχει ήδη προεξοφληθεί. Ολα δείχνουν ότι το βραχυπρόθεσμο διάστημα των επομένων μηνών θα είναι καθοριστικό για τις αποφάσεις γύρω από το μέλλον της Ελλάδας. Αν το κούρεμα του χρέους καθυστερήσει, τότε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο το 2012 και να φτάσει το 73% σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι εναλλακτικά υπάρχει η λύση της χρηματοδότησης ενός ελλείμματος που πηγαίνει με ρυθμούς 2 δισ. ανά μήνα. Για όλα αυτά, όμως, προϋπόθεση θα είναι η δημιουργία του Ταμείου που σαν "παιδί" του EFSF θα μπορεί να υποστηρίζει τις τράπεζες και το οποίο υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο. Οι αγορές όμως συνεχίζουν να αμφισβητούν την δυνατότητα της Ευρώπης να αντιδράσει, την ώρα μάλιστα που Γερμανοί και Γάλλοι δεν έχουν συμφωνήσει επί της ουσίας στην υλοποίηση της ενίσχυσης του μηχανισμού.

Ολα αυτά προεξοφλούνται μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που συνεχίζει να συγκεντρώνει τα πυρά των αμερικανικών funds ακόμα και τα ειρωνικά σχόλια εκπροσώπων τους. "Η Ευρώπη δεν κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κρίσης χρέους και να διασφαλίζει τις τράπεζές της -κατά τα άλλα όλα είναι μια χαρά" λένε οι fund managers της Wall.

Την περασμένη Παρασκευή μια πολυσέλιδη τεχνική ανάλυση της UBS τεκμηρίωνε γιατί τα χρηματιστήρια πρέπει να ανακάμψουν. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις η εβδομάδα ξεκίνησε ανάποδα. Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που θεωρούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες υποτιμημένες επειδή οι μετοχές τους παίζουν κάτω από την λογιστική τους αξία, όμως τα προβλήματα που μεγαλώνουν στην ευρωπαϊκή αγορά χρήματος,η έλλειψη εμπιστοσύνης που αρχίζει να θυμίζει το 2008 και οι ανησυχίες ότι η Ευρώπη πέφτει σε ύφεση, ανατρέπουν τις όποιες προσδοκίες ανάκαμψης. Αρχίζουν να συσσωρεύονται λοιπόν επικίνδυνα προβλήματα που αναζητούν λύσεις ταχύτερες από αυτές που αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Και η Ελλάδα είναι στην κορυφή του παγόβουνου. Ουαί και αλίμονο αν κάποια ατυχής έμπνευση σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο επιχειρήσει να μας απομονώσει. Με τις λύσεις πυρκαγιάς όμως όπως αυτή της εφεδρείας δεν βοηθάμε την κατάσταση. Οσον αφορά τους Κινέζους, εκεί ανοίγει ένα άλλο θέμα, που θα βρούμε μπροστά μας. Οι κόντρες τους με τους Γερμανούς για το ποιος θα πάρει τα ελληνικά assets. Μετά την χρεοκοπία; Μένει να το δούμε.


Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Posted by Blogger on 8:50 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response