Juncker: Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία
Τα μέλη της Ευρωζώνης θα κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
"Κανείς δεν υποστηρίζει τη χρεοκοπία για την Ελλάδα… ή την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Θα πρέπει να διαψεύσω όλες τις φήμες περί ελληνικής χρεοκοπίας", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή χαιρέτισε τα νέα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Έκανε λόγο για "γενναία" μέτρα, ενώ σημείωσε ότι επιδεικνύουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος. Κάλεσε παράλληλα την Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.
Ο Juncker επανέλαβε εξάλλου ότι το Eurogroup θα αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα μετά την έκθεση για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος από την τρόικα. Όπως επισήμανε, η έκθεση δεν αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τις 13 Οκτωβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η ακύρωση του Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για τις 13 Οκτωβρίου.
Σημείωσε επίσης ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις όσον αφορά τη συμμετοχή των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα στο επόμενο πακέτο διάσωσης. "Έχουν υπάρξει αλλαγές από την απόφαση του Ιουλίου", δήλωσε ο Juncker και χρειάζονται "τεχνικές αναθεωρήσεις", όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.
Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξε πάντως σε οριστική επίλυση του ζητήματος των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, οι χώρες που θα απαιτούν εγγυήσεις θα πρέπει να καταβάλουν το μερίδιο τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσα σε ένα έτος αντί για πέντε. Ταυτόχρονα, τα κέρδη τους από τα δάνεια προς την Ελλάδα θα μειωθούν, ενώ την ίδια στιγμή οι εγγυήσεις θα πληρωθούν μόνο μετά τη λήξη των δανείων του προσωρινού μηχανισμού (EFSF), που θα μπορούσε να είναι σε διάστημα 15 έως 30 ετών.
Ο Juncker επισήμανε ότι πέρα από τις Φινλανδικές απαιτήσεις, δεν έχει κατατεθεί ανάλογο αίτημα από κάποια άλλη χώρα.
Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για την επικύρωση των αλλαγών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), σημειώνοντας ότι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα εθνικά κοινοβούλια μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου.
Σημείωσε τέλος ότι το Eurogroup αποφάσισε να προτείνει τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Joerg Asmussen για τη θέση του Juergen Stark στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Από την πλευρά του ο Eυρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Olli Rehn σημείωσε ότι η Ελλάδα έχασε κάποιους στόχους για το 2011.
"Αυτό που είναι σημαντικό είναι η Ελλάδα να πετύχει ή να ξεπεράσει τους στόχους του 2012 σε σχέση με το δημοσιονομικό έλλειμμα και να βελτιώσει τις επιδόσεις της για το 2011", πρόσθεσε.
"Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση… αλλά πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να συνεχίσουμε τις αξιολογήσεις", υπογράμμισε.
Ο Rehn δήλωσε τέλος ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να ενισχύσει τα "πολεμοφόδια" του EFSF, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Νωρίτερα, πάντως ο Juncker είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν εξετάζεται η αύξηση των πόρων του EFSF.
Τον Οκτώβριο η απόφαση για την επόμενη δόση
Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Didier Reynders δήλωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει χρήματα μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ επισήμανε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο.
"Είμαι σίγουρος ότι θα πάρουμε την απόφαση τον Οκτώβριο. Έχουμε κάποιο περιθώριο χρόνου. Το ελληνικό αίτημα είναι να λάβει την επόμενη δόση έως τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου το αργότερο", δήλωσε ο Reynders μιλώντας σε δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Το πρακτορείο -επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης- αναφέρει ότι η απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται να ληφθεί στη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις 17 Οκτωβρίου.
Σλοβακία: Δεν θα ζητήσουμε εγγυήσεις
Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ivan Miklos δήλωσε ότι δεν θα προτείνει να ζητήσει η χώρα του εγγυήσεις για το νέο πακέτου δανεισμού προς την Ελλάδα.
"Περιμένω ότι με βάση τους όρους αυτούς, όπως έχουν προταθεί, δεν θα προτείνει στην κυβέρνηση να ζητήσει ή να συμμετάσχει στις εγγυήσεις", δήλωσε ο Miklos μετά το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.