|

«Μαχαίρι» μέχρι και 20% στους μισθούς των τραπεζικών υπαλλήλων

Credit Agicole και Societe Generale, Γενική, εθνική, Εμπορική, μειώσεις μισθών,


Σε επαφές με τους συλλόγους των εργαζομένων τους βρίσκονται διοικήσεις τραπεζών, με στόχο τις περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων μέχρι και 20%, αρχής γενομένης από τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με το Βήμα, στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα διοικητικά επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων ζήτησαν από τους συνδικαλιστικούς φορείς την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες προβλέπουν μειώσεις στη μισθοδοσία, ενόψει του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος και των ζημιών που θα προκύψουν από τους ελέγχους της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια.

Οι πρώτες τράπεζες που ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις είναι οι θυγατρικές των γαλλικών ομίλων Credit Agicole και Societe Generale, Emporiki Bank και Geniki Bank, με στόχο να ελαφρύνουν το κόστος λειτουργίας τους, ώστε να περιοριστούν οι ζημίες τους από τις δραστηριότητές τους στην ελληνική αγορά. Στην Εμπορική Τράπεζα έχει γίνει πρόταση για επιβολή πλαφόν στις ετήσιες αποδοχές σε όλες τις διευθύνσεις και για την κατάργηση επιδομάτων των εργαζομένων, στη Γενική έχει προταθεί οριζόντια περικοπή των μισθών κατά 15%.

Στην Εθνική η διοίκηση πρότεινε οριζόντιες μειώσεις μισθών μέχρι και 20% με στόχο την εξοικονόμηση πόρων ύψους 150 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος, προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται ήδη Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Πάντως, το πιθανότερο είναι οι συμβιβασμοί που θα προκύψουν να εφαρμοστούν βάσει επιχειρησιακών συμβάσεων που θα υπογραφούν, καθώς θεωρείται η ΟΤΟΕ δύσκολα θα αποδεχθεί μειώσεις των μισθών σε επίπεδο κλάδου.

Posted by Blogger on 10:26 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response