|

Η Alpha αμφισβητεί την τεκμηρίωση της Στατιστικής για ανεργία και ΑΕΠ


Αμφισβητεί η Alpha τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ανεργία και ΑΕΠ και υποστηρίζει ότι επειδή τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν αντικείμενο ευρείας αμφισβήτησης, τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να συνοδεύονται τουλάχιστον από επαρκείς εξηγήσεις.
Ανεξαρτησία σημαίνει έλεγχος, υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Οπως παρατηρούν στο εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας, «η πτώση του ΑΕΠ το 2010 δεν ήταν τελικά - 4,5%, όπως εκτιμούσε η ΕΛΣΤΑΤ (και η Eurostat) από τα τέλη του 2010 έως τον Νοέμβριο του 2011 (έναντι - 4,0% που ήταν η εκτίμηση της τρόικας τον Μάιο του 2010), αλλά -3,5%.

Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση για 4,5% ρυθμό ανάπτυξης το 2010 επηρέασε αρνητικά το οικονομικό κλίμα σχεδόν ολόκληρο το 2011, καθώς χρησιμοποιήθηκε σε χιλιάδες μελέτες και αναλύσεις διεθνώς για να στηρίξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς τη χρεοκοπία και την επιθετική πολλαπλή υποβάθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους από τις εταιρείες αξιολόγησης της πιστοληπτικής διαβάθμισης. Σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ανακοίνωση του -3,5%. Ολοι ξέρουν το -4,5%».

Οσον αφορά με κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας τον Αύγουστο, επισημαίνεται ότι τον συγκεκριμένο μήνα ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 106 χιλ. έναντι του Ιουλ. '11. «Ωστόσο δεν εξηγείται το πώς προέκυψε αυτή η δραματική επιδείνωση σ' ένα μήνα και μάλιστα στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου στη χώρα. Σημειώνεται ότι αυτή η εξωπραγματική αύξηση της ανεργίας σ' ένα μόνο μήνα δεν επαληθεύεται ούτε στο ελάχιστο από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον ίδιο μήνα.Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μια μικρή μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων που ζητούν εργασία στις 693,3 χιλ. τον Αύγ. '11, από 699,7 χιλ. τον Ιούλ. '11. Επίσης, η μείωση των θέσεων εργασίας τον Αυγ. '11, με βάση τις ροές προσλήψεων, απολύσεων και οικειοθελών αποχωρήσεων του ΟΑΕΔ, δεν υπερβαίνει τα -8,24 χιλ. άτομα τον Αύγουστο του 2010».

Posted by Blogger on 10:55 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response