|

Καταργούνται οι αντικειμενικές, έρχονται οι τραπεζικές τιμές ακινήτων



Οι τιμές των ακινήτων που καταγράφονται από τις τράπεζες στο πλαίσιο των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων θα αντικαταστήσουν τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Στη λύση αυτή καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να επιτύχει αυτό που έχει εξαγγείλει εδώ και πολλούς μήνες, δηλαδή την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Πρόκειται για αλλαγή που θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών εξυπηρετώντας και τους εισπρακτικούς στόχους του υπουργείου καθώς το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στα μέτρα ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού του 2012.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εκπονηθεί διάφορα σενάρια για την αύξηση των αντικειμενικών τιμών. Μια από αυτές που όμως έχει ελάχιστες πιθανότητες να εφαρμοστεί είναι η οριζόντια αύξησή τους μεσοσταθμικά κατά 15% έως 20%, όπως γίνεται συνήθως, προκειμένου να προσεγγίσουν περισσότερο τις εμπορικές τιμές. Η δεύτερη λύση που εξετάζεται και που είναι το πιθανότερο τελικά να υιοθετηθεί προβλέπει το εξής: θα υιοθετηθούν ως αντικειμενικές τιμές, αυτές που έχουν καταγράψει οι εμπορικές τράπεζες στο πλαίσιο της δανειοδότησης των νοικοκυριών.

Κάθε τράπεζα όταν δέχεται μια αίτηση για τη χορήγηση ενός στεγαστικού δανείου προχωρά στην εκτίμηση της αξίας του ακινήτου. Η εκτίμηση γίνεται από ειδικό εκτιμητή ο οποίος είναι συνήθως μηχανικός. Η εκτίμηση αφορά στην εμπορική αξία της κατοικίας. Βάσει αυτής της αξίας γίνεται και η έγκριση και εκταμίευση του δανείου. Με βάση αυτά τα στοιχεία έχει δημιουργηθεί μια αξιόπιστη βάση δεδομένων για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων ανά περιοχή. Τα στοιχεία αυτά συλλέγονται από το στατιστικό τμήμα της Τράπεζας της Ελλάδος και με βάση αυτά γίνονται εκτιμήσεις για την ακριβή πορεία των τιμών των ακινήτων.

Η αντικατάσταση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές που καταγράφουν οι τράπεζες θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών μέσω της αναπροσαρμογής μιας σειράς φόρων και τελών, όπως είναι το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, οι φόροι κληρονομιάς, γονικής παροχής κλπ. Ωστόσο, μελετάται η αύξηση των αντικειμενικών τιμών να συνοδευτεί από μεγάλη μείωση των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να μην πληγεί ακόμη περισσότερο η οικοδομική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σήμερα με συντελεστή 8-10% επί της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο αξίας του ακινήτου και μελετάται να καθιερωθεί πιο προοδευτική φορολόγηση με συντελεστή που θα ξεκινά από το 5%.

Posted by Blogger on 3:40 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response