|

Deutsche Bank & Nomura: Πιθανή έκρηξη της κρίσης μέχρι τα τέλη της εβδομάδας

nomura_32Σύμφωνα με την Deutsche Bank δεν θα ήταν καθόλου αδιανόητο να πει κανείς πως μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα μπορεί να δούμε το αποκορύφωμα της τρέχουσας κρίσης χρέους της ευρωζώνης, την στιγμή που και η Nomura υπογραμμίζει την κρισιμότητα των επόμενων 24 ωρών.

Όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτή της Deutsche Bank κ. Colin Tan, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει πλέον όχι στο «παρά πέντε» αλλά στο «και πέντε» και αυτό σε συνδυασμό με τον ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο που ακούει στο όνομα Ιταλία, μπορεί να αποτελέσουν την έκρηξη της κρίσης. Όπως σημειώνεται, ο μεγαλύτερος εφιάλτης για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλος από την Ιταλία. Η κατάσταση στη χώρα όσο περνούν οι ώρες, δείχνει όλο και πιο δύσκολο να σημειώσει βελτίωση, εκτός εάν υπάρξει κάποιου είδους ισχυρότατη πίεση για δράση.

Μπορεί αυτήν την εβδομάδα να μην λυθεί τίποτα σε ότι αφορά το μέτωπο της Ιταλίας, όμως τα σημάδια δεν είναι καθόλου θετικά πως θα μπορέσουμε τελικά να αποφύγουμε την εξέλιξη μίας σοβαρότατης κατάστασης σύντομα, όπως υπογραμμίζει ο αναλυτής, θυμίζοντας την χθεσινή προειδοποίηση της Μοrgan Stanley ότι έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται μία σειρά γεγονότων τα οποία θα οδηγήσουν σε μαζικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες της ευρω-περιφέρειας, κάτι που κάνει όλα αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα να συμβαίνουν στην τρέχουσα κρίση, ένα… τίποτα.

Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι τόσο η αργοκίνητη αντίδραση της Ελλάδας στην κρισιμότατη πολιτική κρίση που βιώνει αυτές της ημέρες, αλλά και, πιο σημαντικά, το ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν φαίνεται να έχει θορυβηθεί ιδιαίτερα και δεν θεωρεί την ανάγκη για μεταρρυθμίσει επιτακτική. Επίσης, ούτε η ΕΚΤ κάνει και πολλά πράγματα για να βοηθήσει την κατάσταση και τόσο η Κίνα όσο και η Βραζιλία, που θεωρήθηκαν κάποια στιγμή ως οι «από μηχανής θεοί», βγήκαν εντελώς από την εικόνα.

Για την Deutsche Βank δεν υπάρχει καμία προοπτική για επίλυση της κρίσης στο επόμενο διάστημα,. Ίσως οι ευρωπαϊκές Αρχές θα πρέπει χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, πως δηλαδή μία σκληρή απάντηση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναγκάσουν τις χώρες να δράσουν όπως αυτές (οι αρχές) θέλουν. Οι αδύναμες χώρες φαίνεται πως θέλουν ακόμη να παραμείνουν στο ευρώ, τόσο, που η ΕΚΤ και οι Γερμανοί μπορεί να παίξουν σκληρό παιχνίδι και να καταφέρουν να περάσουν την γραμμή τους, όμως θα πρέπει να είναι έτοιμες και οι δύο πλευρές να αναλάβουν το ρίσκο των συνεπειών. Ήδη ο κ. Mersch, μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ, προειδοποίησε πως EKT συζητά να βάλει τέλος στις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων και θα το κάνει εάν θεωρήσει ότι η Ιταλία δεν υιοθετεί της μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί.

Η Nomura από την πλευρά της προειδοποιεί πως το επόμενο 24άωρο αποτελεί το σημαντικότερο στην πολιτική ζωή του Σ. Μπερλουσκόνι. Επομένως, η κρίση της ευρωζώνης και η εξέλιξη της αυτήν την εβδομάδα αλλά και γενικότερα, κρέμεται κυριολεκτικά από το τί μέλλει γενέσθαι στην Ιταλία και στην κρίσιμη ψήφιση του προϋπολογισμού σήμερα η οποία εάν δεν «πετύχει» για τον Μπερλουσκόνι, μπορεί να οδηγήσει σε ψήφος εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό οίκο, το πιο πιθανό σενάριο για την Ιταλία είναι μία «τεχνική» κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Mario Monti, ο οποίος φαίνεται να έχει την στήριξη της πλειοψηφίας, και αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο θετικό βήμα για την χώρα.

Posted by Blogger on 10:21 π.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response