Eurogroup: Άμεση ενίσχυση του EFSF ζητά η Γαλλία
Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις εργασίες για την ενίσχυση του Ταμείου σταθερότητας της ζώνης του ευρώ (EFSF) με βάση ένα «όσο το δυνατό ταχύτερο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.
«Θα εργαστούμε σκληρά για το Ταμείο», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες, η οποία θα είναι αφιερωμένη κυρίως στους τρόπους ενίσχυσης του EFSF, ένα όργανο που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της μετάδοσης της κρίσης χρέους. «Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα, κυρίως για την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26-27 Οκτωβρίου», που επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ για το θέμα αυτό, είπε.
«Η Γαλλία θα υπερασπιστεί μια θέση επιχειρησιακής εφαρμογής, λύσεων που απαντούν στην προβληματική του ορισμού του «τείχους προστασίας» που επιθυμούμε για να προστατεύσουμε τις χώρες από ενδεχόμενες επιθέσεις και για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ. Αυτός είναι ο στόχος», σημείωσε. «Είναι απαραίτητο να πάμε γρήγορα, μεθοδικά και με αποφασιστικότητα», τόνισε ο υπουργός, λέγοντας ότι εύχεται «αυτό το χρονοδιάγραμμα να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερο».
Ανησυχώντας για την επιδείνωση της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε σήμερα έκκληση για «επιτάχυνση των εργασιών για την ενίσχυση της ικανότητας επέμβασης του EFSF», που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Σε ξεχωριστή διαβούλευση τα 10 μη μέλη της ευρωζώνης
Οι υπουργοί Οικονομικών των 10 κρατών-μελών της ευρωζώνης, που δεν ανήκουν στη 17μελή ευρωζώνη, ανικανοποίητοι που κρατούνται διαρκώς στο περιθώριο των διαβουλεύσεων για τη σύγκλιση σε μια ενιαία νομισματική πολιτική, αποφάσισαν – με επιδίωξη να πετύχουν τη σύγκλιση στις δικές τους απόψεις – να διαβουλευθούν από κοινού, απόψε στη βελγική πρωτεύουσα.
Τούτο θα γίνει στο πλαίσιο ενός «δείπνου εργασίας» που θα παρατεθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της βελγικής πρωτεύουσας, την ώρα που αντιπρόσωποι των «Δέκα» θα κάνουν άλλη, ξεχωριστή, διαβούλευση - στην τσεχική πρεσβεία των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή, θα εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την κρίση χρέους στη 17μελή ευρωζώνη, ιδίως ο προχωρημένος βαθμός ενσωμάτωσης στο νομισματικό πεδίο των 17 μελών της ευρωζώνης. Δεν αποκλείστηκε, συγχρόνως, η σημερινή πρωτοβουλία να έχει στο μέλλον κάποια περιοδικότητα.
«Δεν πρέπει η σύγκλιση αυτή στην ευρωζώνη να επηρεάσει την κατάσταση στην ενιαία αγορά της 27μελούς ΕΕ», τόνισε η ίδια πηγή. Άλλος διπλωμάτης τόνισε ότι, «εφόσον γίνεται παρόμοια προχωρημένου βαθμού προσέγγιση ανάμεσα στους 17, τότε κι εμείς οι Δέκα πρέπει να πράξουμε ακριβώς το ίδιο», παραδέχθηκε όμως ότι «ενώ μάς διέπει το κοινό συμφέρον, υφίστανται ανάμεσά μας κάποιες διαιρέσεις».
Αυτά τα 10 ευρωπαϊκά κράτη είναι η Βρετανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Ρουμανία. Το Λονδίνο και η Βαρσοβία «ηγούνται» της σημερινής διπλωματικής πρωτοβουλίας, την ώρα που η Γαλλία, ένα μέλος της ευρωζώνης, δεν βλέπει αυτήν την κίνηση των «Δέκα» με «καλό μάτι», όπως εκτιμούν διπλωματικές κοινοτικές πηγές, μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο.
EFSF και ελληνικό ενδιαφέρον
Η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρόκειται να παρουσιάσει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους η ενίσχυση του EFSF αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι είχε συμφωνηθεί αρχικά, υπό τις ανησυχίες για την επέκταση της κρίσης.
Το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, αναφέρει ότι πρέπει να επισπευσθεί η οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών, εξαιτίας των αυξημένων πιέσεων στις αγορές μετά το «ελληνικό επεισόδιο». «Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει το ελληνικό κοινοβούλιο να έχει εγκρίνει το νέο «πακέτο» για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε στις 27 Οκτωβρίου, πριν από την εκταμίευση άλλων δόσεων. Το πρακτορείο τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει την επόμενη δόση του δανείου, ύψους οκτώ δισ. Ευρώ, πριν από τα μέσα Δεκέμβρη για να μην αντιμετωπίσει κίνδυνο χρεοκοπίας.
Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι μετά την παρουσίαση που θα κάνει ο κ. Βενιζέλος, θα συζητηθεί και το θέμα της επόμενης δόσης του υπάρχοντος δανείου προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, η επόμενη δόση δεν μπορεί να εκταμιευθεί όσο υπάρχει ασάφεια σχετικά με τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να πραγματοποιήσουν όσα έχουν συμφωνηθεί.
Τονίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν στην ενίσχυση του EFSF, το οποίο διαθέτει σήμερα 440 δισ. ευρώ, για να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Πάντως, η συμφωνία των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης να υπάρξει μόχλευση των διαθεσίμων του EFSF κατά 4-5 φορές, χρειάζεται ακόμα αρκετές διευκρινίσεις προτού παρουσιαστεί στις αγορές.