|

Roubini: Οι ημέρες της Ιταλίας στο ευρώ είναι μετρημένες


Οι ημέρες της Ιταλίας στο ευρώ είναι μετρημένες, προειδοποιεί ο Nouriel Roubini. Η χώρα ενδέχεται να είναι εκείνη που θα προκαλέσει τη διάσπαση της Ευρωζώνης, καθώς θα επιλέξει να αποχωρήσει από το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, γράφει ο γνωστός οικονομολόγος στους Financial Times.

Σύμφωνα με τον Roubini, με το κόστος δανεισμού της στο 7%, η Ιταλία θα έχει πλέον περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές. Η αναγκαστική αναδιάρθρωση των χρεών της Ιταλίας ίσως να μπορούσε να λύσει κάποια από τα προβλήματά της, όμως, δεν θα αντιμετωπίσει τα δομικά ζητήματα της ιταλικής οικονομίας, όπως είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και οι χαμηλοί ρυθμοί του ΑΕΠ.

Εκτός και εάν η Ευρώπη καταλήξει σε κάποιον δανειστή έσχατης ανάγκης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, το κόστος δανεισμούθα αγγίξει μη βιώσιμα επίπεδα, προειδοποιεί ο οικονομολόγος.

Όμως, η ΕΚΤ εμμένει στην ανεξαρτησία της και επιμένει να αρνείται το ρόλο του δανειστή έσχατης ανάγκης.

Posted by Blogger on 11:15 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response