|

Citibank: Προς «πώληση» τα δάνεια

Σε διαπραγματεύσεις με τραπεζικά ιδρύματα, κυρίως μεσαίου και μικρότερου μεγέθους, βρίσκεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση της Citibank Ελλάδος, προκειμένου να αξιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία των καταστημάτων που αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι η Citibank Ελλάδος προσδοκά να αποκομίσει από την διάθεση του χαρτοφυλακίου των 31 καταστημάτων που αποφάσισε να κλείσει από τα οποία τα 28 στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στα Γιάννενα, περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενες τράπεζες με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τόσο του δικτύου όσο και του χαρτοφυλακίου δανείων της. Αν και μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον δεν κρίνεται ιδιαίτερο, κυρίως, όπως επισημαίνεται, λόγω τιμήματος, οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και αφού ολοκληρωθούν οι πρώτοι έλεγχοι ποιότητας των συγκεκριμένων δανειακών χαρτοφυλακίων.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της τράπεζας, καιρό πριν κορυφωθεί η ελληνική κρίση - το πρώτο εξάμηνο του 2009 - επιχείρησε να πουλήσει το δίκτυό της σε ελληνικές τράπεζες. Οι πληροφορίες τότε ανάφεραν ότι συνομιλίες είχαν γίνει με όλες τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, χωρίς όμως επιτυχία, καθώς το τίμημα είχε θεωρηθεί ακριβό.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα απασχολεί προσωπικό περίπου 1.400 ατόμων, με την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνταν στα καταστήματα που κλείνουν να απορροφάται από τα υπάρχοντα. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους, περί τους 200 τον αριθμό, θα κάνουν χρήση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε η τράπεζα.

Κύκλοι της Citibank Ελλάδος τονίζουν ότι το "πακέτο" αποχώρησης που προσφέρεται στους υπαλλήλους στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας, έχει εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και ήδη πολλοί εργαζόμενοι ζητούν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που προσφέρονται.

Την ίδια στιγμή η Citibank Ελλάδος, αποσυρόμενη από τον τομέα των δανειοδοτήσεων, θα επικεντρωθεί στους τομείς των καρτών και της διαχείρισης περιουσίας. Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της τράπεζας, δήλωσαν ότι "αναζητώντας τρόπους βελτίωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και λαμβάνοντας υπόψη τις στρατηγικές προτεραιότητες, η Citigroup σε παγκόσμιο επίπεδο και δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση της λειτουργίας του consumer banking προκειμένου η τράπεζα να εστιάσει στους τομείς Διαχείρισης Περιουσίας και Καρτών στους οποίους διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά".

Η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι με αφορμή τη δημόσια ανακοίνωση της Citibank που αφορά στην συρρίκνωση του Δικτύου των καταστημάτων της στην Ελλάδα και στην μείωση του προσωπικού της μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου απαίτησε αποφασιστικά και πέτυχε να μην γίνουν απολύσεις.

Ποια καταστήματα κλείνουν

Η απόφαση της Citibank Ελλάδας για κλείσιμο 31 εκ των 72 υποκαταστημάτων που διατηρεί στην Ελλάδα, αφορά, 26 καταστήματα στην Αθήνα, δύο στον Πειραιά (Ηλεκτρικός και Γρ. Λαμπράκη), δύο στη Θεσσαλονίκη (Επτάλοφο και Καλαμαριά) , καθώς και το υποκατάστημα στα Γιάννενα.. Ειδικότερα για την Αθήνα, το σχέδιο κάνει λόγο για κλείσιμο των καταστημάτων σε Κάνιγγος, Ζωγράφου, Ίλιον, Βύρωνα, Αχαρνών, Ερυθρό, Φιλαδέλφεια, Παλλήνη, Καλαμάκι, Δάφνη, Ελληνικό, Μαρούσι (το ένα από τα 2), Περιστέρι, Χολαργό, Πεύκη, Μελίσσια, Αγ. Ανάργυροι, Γαλάτσι, Καλλιθέα, Αργυρούπολη, Κερατσίνι, Φάληρο (το ένα από τα 2) Πατήσια, Νίκαια, Αιγάλεω, Χαϊδάρι.

Posted by Blogger on 10:33 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response