|

Και οι 67 χιλ εργαζόμενοι των τραπεζών σε καθεστώς ιδιωτικού τομέα… - Προς μειώσεις προσωπικού 8 -10 χιλιάδων εξοικονομώντας 380 εκατ

Με μια ανατρεπτική απόφαση το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2011 με νομοθετική ρύθμιση που θα περάσει όλοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες που φθάνουν τους 63,3 χιλ να ενταχθούν στο καθεστώς που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα ανεξάρτητα αν η τράπεζα είναι κρατική, ή ιδιωτική.

Παράλληλα έρχεται μια νέα τομή στα εργασιακά με την ευελιξία στον καθορισμό των μισθών και των συνθηκών εργασίας.
Όπως σχεδιάζεται οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των συμφωνιών σε κλαδικό επίπεδο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο σύνολο τους οι 67 χιλ εργαζόμενοι των τραπεζών θα λειτουργούν με βάση κριτήρια ιδιωτικού τομέα.
Είναι προφανές ότι η ΟΤΟΕ έχει αλλάξει πλέον στρατηγική. Έχει πάψει να ζητάει αυξήσεις και πλέον επικεντρώνεται στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Η βασική προτεραιότητα της ΟΤΟΕ είναι και ορθά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Με ρεαλιστικούς όρους οι θέσεις εργασίας μπορεί να διασφαλιστούν αλλά είναι προφανές ότι και οι τράπεζες θα ζητήσουν υποχωρήσεις από τους εργαζομένους.
Ωστόσο λόγω της μεγάλης πίεσης.... που ασκείται στα τραπεζικά κέρδη και συνάμα της απόφασης ουσιαστικά οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών, πολλοί δεν αποκλείουν ότι αργά η γρήγορα θα έρθει και μείωση προσωπικού.
Στην Ελλάδα εργάζονται συνολικά 67 χιλ τραπεζοϋπάλληλοι, εκ των οποίων οι 57,7 χιλ σε ελληνικές τράπεζες 5,6 χιλ σε ξένες, 2,3 χιλ σε συνεταιριστικές και 2,3 χιλ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Με βάση εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών οι συνολικά 67 χιλ τραπεζοϋπάλληλοι θα μπορούσαν να μειωθούν μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και φυσιολογικής αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης κατά 8 με 10 χιλ περίπου στα επόμενα 2- 3 χρόνια.
Οι 10 χιλ εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε μείωση κόστους 380 εκατ ευρώ στο σύστημα την επόμενη 3ετία.
Οι τράπεζες που διαθέτουν το περισσότερο προσωπικό στην Ελλάδα είναι
Εθνική 12.500 εργαζόμενοι, Eurobank 7500 , Alpha 7500, Εmporiki 4800, Πειραιώς 5000 εργαζόμενοι, Τράπεζα της Ελλάδος 2330 εργαζόμενοι , ΑΤΕ 6400, ΤΤ 2400 εργαζόμενοι, Geniki 1700 εργαζόμενοι, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 474 εργαζόμενοι

Posted by Blogger on 12:41 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response