|

Οι 3 βασικές ανησυχίες της ΤτΕ για το τραπεζικό σύστημα - Ολοκλήρωσε τα stress tests για τις τράπεζες και το συμπέρασμα….


Τρεις φαίνεται να είναι οι βασικές ανησυχίες της ΤτΕ για το τραπεζικό σύστημα κεφαλαιακή επάρκεια, προβληματικά δάνεια και ρευστότητα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ολοκλήρωσε τα stress tests τεστ προσομοίωσης ακραίων συνθηκών για τις ελληνικές τράπεζες και το συμπέρασμα που εξήχθηκε είναι ότι ο κλάδος σε γενικές γραμμές έχει ανταπεξέλθει της κρίσης, χρειάζονται ορισμένες τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους ενώ παρότι αντιμετωπίζεται ως τώρα αποτελεί αγκάθι το θέμα της ρευστότητας.


Η ΤτΕ δεν θα ανακοινώσει τα stress tests ωστόσο οι τράπεζες που θεωρείται από την αγορά ότι διαθέτουν ισχυρή δομή και κεφάλαια περνούν τα stress tests ενώ οι αδύναμοι κρίκοι του συστήματος συνεχίζουν να είναι αδύναμοι κρίκοι.
Η ΤτΕ έχει ζητήσει από όλες τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους με τον ένα ή άλλο τρόπο ώστε να προετοιμασθούν για όλους δυνητικούς αλλά και ακραίους κινδύνους. Η έκθεση των τραπεζών στο ελληνικό χρέος υποχρεώνει ΤτΕ και τράπεζες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες υλοποιούν αυξήσεις και θα υλοποιήσουν και στο μέλλον απόρροια και των πιέσεων της ΤτΕ.
Σε πρόσφατη έρευνα του www.bankingnews.gr οι 9 από τις 16 τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η ΤτΕ ανησυχεί για την ρευστότητα και την μείωση των καταθέσεων. Οι τράπεζες συνεχίζουν να είναι εξαρτημένες από την ΕΚΤ έχοντας αντλήσει 95 δις ευρώ και ενεχυριάσει 137,7 δις ευρώ ενώ οι καταθέσεις στα 108,8 δις ευρώ έχουν μειωθεί περί τα 30 δις ευρώ από τις αρχές του 2010.
Η ΤτΕ ανησυχεί και για την πορεία των προβληματικών δανείων καθώς διαφαίνεται ότι θα αγγίξουν το 12% ή 31 δις ευρώ ρεκόρ για το σύστημα.

Tα stress tests

Μπορεί η ΤτΕ να μην ανακοινώσει τα stress tests που ολοκλήρωσε αλλά πλησιάζουν προσεχώς – υπάρχει ένα ερωτηματικό για το ακριβή χρόνο – που θα υλοποιηθούν τα νέα stress tests σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά μάλλον δεν θα διενεργηθούν από την CEBS αλλά από άλλη ανεξάρτητη αρχή περί των χρηματοπιστωτικών θεμάτων που θα συσταθεί.
Όσον αφορά την Ελλάδα με βάση τραπεζικές πηγές αλλά και στελέχη ξένων επενδυτικών οίκων που παρακολουθούν τα ελληνικά τραπεζικά δρώμενα επισημαίνεται ότι στα νέα tests προσομοίωσης που θα λάβουν χώρα σε όλη την Ευρώπη, θα πρέπει να περιλαμβάνεται τόσο η παράμετρος της ρευστότητας όσο και η παράμετρος των εποπτικών κεφαλαίων ούσα συνδεδεμένη με την σύνθεση των χαρτοφυλακίων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.
Στελέχη ξένων οίκων θεωρούν ότι στα ακραία σενάρια πρέπει να υπάρχει ρήτρα που να λέει πως οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια ξαφνική απόσυρση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας και ταυτόχρονα μέτρο που να λέει ότι αν υπάρξει haircut στα ελληνικά ομόλογα σε ποιο βαθμό θα πληγούν τα κεφάλαια των τραπεζών;
Τα stress tests της CEBS που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο ανέφεραν ότι υιοθετήθηκαν ακραία σενάρια τα οποία δεν είναι δυνατό να καταστούν πραγματικότητα.
Όμως κατά παράδοξο τρόπο το ακραίο σενάριο αποτυπώθηκε στις Ιρλανδικές τράπεζες οι οποίες πέρασαν στα ακραία σενάρια της CEBS αλλά στο τέλος χρεοκόπησαν…..
Άρα τα προηγούμενα stress tests ήταν μη ρεαλιστικά, δεν αποτύπωσαν την πραγματικότητα αντιθέτως την ωραιοποίησαν….

Τι βαθμολογία είχαν πάρει οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests της CEBS τον Ιούλιο;

Με κατώτατο όριο στο 6% η Εθνική με βάση το ακραίο σενάριο εμφανίζει tier 1 στο 7,4% ωστόσο παρατηρείται μεγάλη πίεση στον ισολογισμό από απομειώσεις και τα χαρτοφυλάκια ομολόγων.
Η Alpha bank εμφανίζει tier 1 8,22% και κεφαλαιακό απόθεμα 1,160 δις ευρώ.
Η Eurobank εμφανίζει tier 1 στο 8,17%
Η Πειραιώς πέρασε τα stress tests στο 6% με αρνητική επίδραση από ομόλογα και συνολικά χαρτοφυλάκια.
Η Κύπρου εμφάνισε με βάση το ακραίο σενάριο 8% tier 1
Η Marfin Popular Bank 7,1%.
Το ΤΤ εμφάνισε tier 1 με βάση το ακραίο σενάριο 10,1% που είναι και το υψηλότερο στην Ελλάδα.
Η ΑΤΕ ήταν η μόνη τράπεζα που δεν πέρασε τα stress tests εμφάνισε tier 1 4,36% δηλαδή κεφαλαιακό έλλειμμα 242 εκατ ευρώ.


Πέτρος Λεωτσάκος

Posted by Blogger on 10:50 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response