|

Οι πιέσεις των τραπεζών απέδωσαν


Οι αμερικανικές τράπεζες θα είναι σίγουρα ένας από τους ωφελημένους από το νέο σχέδιο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα για την αγορά ενυπόθηκου χρέους. Και αυτό, επειδή τα έσοδα των τραπεζών από στεγαστικά δάνεια θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να περιορίσει την επιρροή των Fannie Mae και Freddie Mac στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων με την πάροδο των ετών.

Σιωπηρώς, οι τράπεζες ασκούσαν εδώ και χρόνια παρασκηνιακά πιέσεις προκειμένου να περιορίσουν το ρόλο των δύο ημικρατικών γιγάντων, που κυριαρχούσαν στη χρηματοδότηση της αμερικανικής αγοράς στέγης από τα τέλη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι εταιρείες αυτές επιβαρύνονταν ουσιαστικά με τον κίνδυνο στάσης πληρωμών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, αφήνοντας τις τράπεζες εκτεθειμένες στον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων.

Με βάση το νέο προτεινόμενο μοντέλο, επενδυτές και τράπεζες θα μπορούν να παρέχουν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για ενυπόθηκα δάνεια, απευθείας ή μέσω αγοράς μη κρατικών χρεογράφων εξασφαλισμένων με υποθήκη. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η πρόταση αυτή θα επιτρέψει σε πιστωτές που προσφέρουν ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια να χρεώνουν υψηλότερα επιτόκια, αφού η κυβέρνηση δεν θα επωμίζεται πλέον τον πιστωτικό κίνδυνο από τα στεγαστικά δάνεια. Και υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν μεγαλύτερα κέρδη, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της αμερικανικής κυβέρνησης βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, χωρίς να έχουν δοθεί πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της και αναλυτές δεν μπορούν να προβλέψουν τον ακριβή αντίκτυπο στην κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Οι περισσότεροι θεωρούν τους τέσσερις από τους μεγαλύτερους πιστωτές στην αμερικανική αγορά στέγης -Bank of America, JPMorgan Chase & Co., Citigroup και Wells Fargo- ως τους πιθανότερους «νικητές» σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε όλα αυτά όμως, υπάρχει ένα μελανό σημείο, το γεγονός ότι οι τιμές στέγης στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσουν. Μείωση της αξίας των κατοικιών θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους οφειλέτες σε στάση πληρωμής των δανείων τους και έτσι οι ζημιές των τραπεζών από τις στάσεις πληρωμών ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερες.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν λιγότερες αγοραπωλησίες κατοικιών, που σημαίνει ότι θα δοθούν και λιγότερα νέα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.

Posted by Blogger on 9:12 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response