|

Plan B: Ιδιωτικά και κρατικά δάνεια με... ανταλλάγματα


Δάνειο από τράπεζες και από κάποια κράτη περιλαμβάνει το Plan B που συζητείται σε τραπεζικούς και κυβερνητικούς κύκλους για το ενδεχόμενο καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου ή του Εφαρμοστικού Νόμου.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του έκτακτου Eurogroup, θα κριθεί η δυνατότητα της Ελλάδος να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της τον Ιούλιο σε περίπτωση που σήμερα καταψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο από τη Βουλή ή εφόσον καταψηφιστούν σημαντικές για τους δανειστές διατάξεις του Εφαρμοστικού νόμου που λαμβάνει τη σκυτάλη της ψηφοφορίας την Πέμπτη.

Ανυπέρβλητο εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου και τη σύναψη του νέου δανείου είναι η καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι εδώ και καιρό συζητείται, στο περιθώριο των επαφών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των εκπροσώπων της τρόικας ένα Plan Β, το οποίο όμως δεν έχει συμφωνηθεί.

Αντιθέτως συναντά –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– ισχυρές αντιστάσεις από συγκεκριμένα κράτη της ΕΕ με επικεφαλής την Γερμανία. Ωστόσο έχει και υποστηρικτές, στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στους οποίους βασίζεται η κυβέρνηση για να πετύχει το προσεχές Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του Eurogroup μία διέξοδο δανεισμού, σε περίπτωση που τα νομοσχέδια δεν περάσουν επιτυχώς τη δοκιμασία της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις από τα χείλη του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν που ανέφερε χθες ότι «τονίζω ξεκάθαρα: δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για αποφυγή της αθέτησης υποχρεώσεων», συζητήσεις υπάρχουν.

Πληροφορίες λένε ότι περιλαμβάνουν τη συνεισφορά εμπορικών τραπεζών –όχι απαραίτητα μόνο ευρωπαϊκών– αλλά και συγκεκριμένων χωρών που συμφωνούν και έχουν ευέλικτες διαδικασίες λήψης αποφάσεων (εκτός κοινοβουλίου) για να βρεθεί το ποσό των 12 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Το δάνειο δεν θα προβλέπει υποσχέσεις για το μέλλον, αλλά μόνο για την κάλυψη των αναγκών έως τον Σεπτέμβριο με στόχο να δοθεί ο χρόνος για νέους πολιτικούς συσχετισμούς οι οποίοι θα φέρουν τη συμφωνία για το πακέτο εισπρακτικών μέτρων και αποκρατικοποιήσεων.

Κοινοτικά στελέχη αναφέρουν ότι στις συζητήσεις που έγιναν κατέστη σαφές από κράτη με θετική διάθεση να συμβάλλουν, ότι θέτουν ως προϋπόθεση να υπάρχει κάποιου είδους πολιτική δέσμευση –όχι πλέον μόνο από ένα κόμμα– για την συμφωνία στο πακέτο μέτρων. Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθούν και συγκεκριμένα ανταλλάγματα - διασφαλίσεις ειδικά από τις εμπορικές τράπεζες αν τελικά αυτές συμμετάσχουν.

Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας μετά από δημοσίευμα του Reuters. Αναφερόταν σε παροχή ρευστότητας από μία απροσδιόριστη τρίτη πλευρά, για τη κάλυψη των 12 δισ. ευρώ που έχει η ανάγκη η Ελλάδα το επόμενο τρίμηνο.

Posted by Blogger on 9:58 π.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response