|

Η τρόικα άναψε φωτιές στα επιτελεία των τραπεζών


Φωτιές έβαλε η τρόικα στα επιτελεία των τραπεζών, μετά τα κελεύσματά της για deals. Προς το παρόν η αγορά προεξοφλεί (σ.σ. ξεκίνησε το πάρτι στα κρατικόχαρτα πριν καν τελειώσει η συνέντευξη της τρόικας την Παρασκευή...) εξελίξεις στις κρατικές τράπεζες με τα όποια deals στις ιδιωτικές τράπεζες να «μεθοδεύονται» για μετά τα stress tests του Μαϊου.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που δικαίως επονομάζεται και ως «φιλέτο» του τραπεζικού συστήματος , θα προσέλκυε ένα σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε την ιδιωτικοποίησή του. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη εδώ και χρόνια οι μεγάλες τράπεζες ( Εθνική, Eurobank) έχουν εξασφαλίσει μια συμμετοχή ( κάτω του 10%), που αντανακλά το ευρύτερο ενδιαφέρον τους για την Τράπεζα των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Φυσικά, το ΤΤ θα μπορούσε να αποτελέσει το μήλον της έριδος μεταξύ των μνηστήρων, καθώς λόγω του υγιούς του χαρτοφυλακίου, των σημείων πώλησης και του υψηλού ποσοστού καταθέσωεν που διαθέτει, συγκεντρώνει σχεδόν μόνο πλεονεκτήματα για τον αγοραστή.
Η Αγροτική Τράπεζα δύσκολα θα αποτελούσε πόλο έλξης εξαγοράς από ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο αν και αυτό συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι, από την πρόταση του Ομίλου Πειραιώς, που διεκδικούσε την ΑΤΕ μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από το οικονομικό επιτελείο, ίσως λόγω του τιμήματος, ίσως λόγω της απουσίας διαγωνισμού, ίσως για άλλους λόγους (π.χ. μη σαφούς πολιτικής για τις στρατηγικές συμμετοχές). Ομως, ακόμη και αν η κυβέρνηση προτιμούσε τη λύση του δημόσιου πυλώνα με επίκεντρο την Αγροτική, πάλι δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στο θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να μένει εκκρεμής και εκτεθειμένη η Τράπεζα και από πλευράς εποπτείας, καθώς μια σημαντική αύξηση κεφαλαίου- για την οποία πρέπει να αποφασίσει το Δημόσιο- είναι επιτακτική, διαφορετικά η Τράπεζα δεν θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα τα επικείμενα stress tests της άνοιξης.
Οσο για την Τράπεζα Αττικής, στην οποία ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Ταμείο Σύνταξης Μηχανικών Εργοληπτών και Δημοσίων Έργων(ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) με 42,87% των μετοχών, υπάρχουν διάφορα σενάρια που τη θέλουν να συγχωνεύεται με την Αγροτική ή να πωλείται μεμονωμένα, τουλάχιστον στο ποσοστό συμμετοχών του κράτους, το οποίο είναι κατά 22,4% μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κατά 19,28% μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων , για το οποίο υπάρχει σχέδιο διάσπασης σε δύο θυγατρικές ( μία για τις παρακαταθήκες και μία με το τραπεζικό κομμάτι δραστηριοτήτων).
Ισως η τρόικα, στο πλαίσιο του τρίτου επικαιροποιημένου μνημονίου , να πιέσει την κυβέρνηση να λάβει κάποιες αποφάσεις που θα συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των εσόδων της και που ενδεχομένως δώσουν παράλληλα και ένα νέο έναυσμα στην αγορά για περαιτέρω πρωτοβουλίες, που θα αποσπάσουν το ενδιαφέρον του διεθνούς επενδυτικού κοινού, με θετικές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες. Οι οποίες από την πλευρά τους, θα πρέπει να αρχίσουν να παρουσιάζουν τα στρατηγικά τους και επιχειρηματικά τους πλάνα, βάσει των οποίων θα περιορίσουν την εξάρτησή τους από την ΕυρωπαΪκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και να μπορέσουν με τα δικά τους φτερά, να αντλήσουν ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές, που σταδιακά θα πεισθούν και θα ανοίξουν πάλι τις πύλες της χρηματοδότησης στις τράπεζες της χώρας....
Μέχρι τότε, θετικά αναμένεται να λειτουργήσει η παροχή πρόσθετων εγγυήσεων κατά 30 δισ ευρώ, που συνολικά ανεβάζει το σύνολο των εγγυήσεων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε ....85 δισ ευρώ, ή 93 δισ ευρώ αν ληφθούν υπόψη και τα 8 δισ ευρώ ομόλογα του πακέτου στήριξης, από το 2008 έως σήμερα. Με τις επιπλέον εγγυήσεις, εξασφαλίζεται η συνεχής ροή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, παράλληλα όμως, θα πρέπει να αρχίσει και η απεξάρτηση, που θα δώσει μηνύματα ότι η ισορροπία καιη ομαλότητα σε επίπεδο ρευστότητας επανέρχεται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Ενδεικτική ήταν η αντίδραση των τραπεζών το απόγευμα της Παρασκευής στη Σοφοκλέους, όπου τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κερδών είχε η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας, κατά 11,84%, στα 0,85 ευρώ. Κατά 9,27% ενισχύθηκε η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα 3,42 ευρώ και της Τράπεζας Αττικής, κατέγραψε άνοδο κατά 7,77% στα 1,11 ευρώ. Οπως σχολίασε στο Reuters, ο αναλυτής στην Eurobank EFG Equities , κ.Νίκος Κοσκολέτος, «η ATEbank και το TT ανέβηκαν, αφού η τρόικα είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει και να αυξήσει σημαντικά τις αποκρατικοποιήσεις. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η αγορά προσδοκά ότι η κυβέρνηση θα λάβει διορθωτικά μέτρα όσον αφορά τις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες για να εξασφαλίσει υψηλότερο τίμημα».

Posted by Blogger on 10:11 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response