Ορφανίδης: Η Ευρωζώνη χρειάζεται μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων
«Θα ήταν μεγάλη απογοήτευση εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης αποτύχουν, τον Μάρτιο, να συμφωνήσουν σ' ένα μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων», δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Αθανάσιος Ορφανίδης.
Ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις θα ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και θα λάβουν τα επείγοντα μέτρα που απαιτούνται για τη βελτίωση της διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ και να συμβάλουν στην οικονομική σταθερότητα.
Σε συνέντευξη του στο «Dow Jones Newswires», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΤΚ, ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε ότι κάθε κράτος-μέλος της ευρωζώνης θα πρέπει να θεσπίσει ανεξάρτητη αρχή εποπτείας του προϋπολογισμού, υπεύθυνη για να παρακολουθεί τις δημοσιονομικές εξελίξεις και προβλέψεις.
Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι, αυτή τη στιγμή, οι δημοσιονομικές αναφορές των κρατών «δεν είναι τόσο διαφανείς όσο θα έπρεπε», προσθέτοντας ότι ο ρόλος και η εξουσία της Eurostat θα μπορούσε να ενισχυθεί, επιτρέποντας της να εξετάσει τα δεδομένα με «παρεμβατικές» έρευνες, εάν χρειαστεί.
Ο κ. Ορφανίδης υπογράμμισε ότι κάποιες αλλαγές μπορεί να απαιτήσουν από τα κράτη - μέλη να εγκαταλείψουν μικρές πτυχές της εθνικής κυριαρχίας. Αλλά αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να είναι αναγκαίο και επιθυμητό για βελτίωση της διακυβέρνησης και διασφάλισης μεγαλύτερης σταθερότητας.
Σε ερώτηση αν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα μπορεί να σημειωθούν και σε κάποια άλλη χώρα, όπως η Πορτογαλία, απάντησε ότι όσο καθυστερεί η συμφωνία για ένα πλαίσιο που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα, «τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή ότι μπορεί να υπάρχει άλλη κρίση, παρόμοια με αυτή που βιώσαμε το 2010».
Αναφορικά με την ανοδική τάση του πληθωρισμού, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι η αύξηση δεν αντικατοπτρίζεται μέχρι στιγμής στα μέτρα που λαμβάνονται για περιορισμό του πληθωρισμού.
Αυτό, πρόσθεσε, υποδηλώνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να είναι προσωρινή και δεν έχει αφομοιωθεί στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες.
Ο διοικητής της ΚΤΚ δήλωσε ότι οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας τους τελευταίους μήνες ήταν μια έκπληξη και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω εκπλήξεις, που θα είχαν ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να παραμείνει άνω του 2% για μεγαλύτερο διάστημα, από ό,τι αναμενόταν πριν.
«Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό και πρέπει να δράσουμε αμέσως για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Θα ήταν πολύτιμο να μελετήσουμε τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό όχι μόνο για το 2011, αλλά και για το 2012», κατέληξε ο κ. Ορφανίδης.