|

Κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης οδήγησε το ΓΔ κάτω από τις 1600 μονάδες


Μεγάλες απώλειες της τάξης του 1,42% κατέγραψε την Τετάρτη ο ΓΔ υποχωρώντας υπό το βάρος της μεγάλης πτώσης των ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Ο ΓΔ έκλεισε κάτω από τις 1600 μονάδες και άγγιξε τον ΚΜΟ 50 ημερών του τον οποίο και δοκιμάζει ως στήριξη.

Η συνεδρίαση κύλησε στη σκιά της πολύ αρνητικής εικόνας της αγοράς ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για επικείμενη προσφυγή της Πορτογαλίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα επιτόκια των πορτογαλικών αλλά και των ιρλανδικών ομολόγων απογειώθηκαν σε νέα ευρωπαϊκά ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών επιβεβαιώνοντας ότι η ευρωπαϊκή κρίση όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα επιδεινώνεται.



Τα μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες με πρόβλημα χρέους να το αντιμετωπίσουν έτσι ώστε να αποκλειστεί η αναδιάρθρωση ή η πτώχευση τους με αποτέλεσμα οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων των προβληματικών κρατών να συνεχίζουν να τα πουλούν στη δευτερογενή αγορά παρά το γεγονός ότι η τιμή τους έχει μειωθεί δραματικά.



Οι φήμες πως η Ιρλανδία είναι πιθανό να χρειαστεί προσαύξηση του ποσού του δανείου στήριξης στο οποίο έχει συμφωνήσει προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες της να αποφύγουν την πτώχευση αλλά και η πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί, επίσης, να προσφύγει στο EFSF για δανεισμό το 2012, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα λαμβάνει δάνεια ταυτόχρονα από δύο μηχανισμούς στήριξης, λειτούργησαν προσθετικά των ανησυχιών των κατόχων κρατικών ομολόγων με αποτέλεσμα η Τετάρτη να είναι μία από τις χειρότερες χρηματοπιστωτικές ημέρες των τελευταίων μηνών.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον οι ελληνικές μετοχές δέχτηκαν πιέσεις, με τις τράπεζες να υποχωρούν και με τον αυτόματο μετρητή τάσης να δείχνει ότι ο ΓΔ μπήκε σε αρνητική τάση στον στενά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (2-5 συνεδριάσεις).

Στην ευρωπαϊκή αγορά οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη μετά από μία συνεδρίαση αστάθειας ενώ μέχρι αργά το βράδυ κέρδη κατέγραφαν και οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες μετοχών.

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε πάνω από τα 105 δολάρια για το WTI στη Νέα Υόρκη καθώς οι επιθέσεις στη Λιβύη συνεχίζονται. Ο χρυσός κατέγραψε νέα άνοδο με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 1439 δολάρια.

Posted by Blogger on 11:44 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response