|

Alpha Bank: Με επιμονή είναι εφικτή η έξοδος από την κρίση


Μόνο από την πιστή υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, χωρίς παλινδρομήσεις και χωρίς αναίτιες καθυστερήσεις και αδράνειες, θα έλθει η έξοδος από την κρίση. Και υπό το πρίσμα αυτό, θα πρέπει να εξετάζεται η σπουδαιότητα για την Ελλάδα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Αυτό προκύπτει από τις επισημάνσεις των αναλυτών της Alpha Bank, οι οποίοι στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, αναφέρονται και πάλι στις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στην απεμπλοκή από την κρίση και την ύφεση. Οπως τονίζουν, η επικείμενη Σύνοδος της ΕΕ έχει έννοια μόνο σε ό,τι αφορά στην αναμενόμενη σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό και με μία αξιοσημείωτη μείωση των επιτοκίων αυτού του δανείου. Οι διευκολύνσεις αυτές μπορούν πράγματι να δώσουν στην Ελλάδα τον αναγκαίο χρόνο που απαιτείται για την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης της οικονομίας της. Μόνον έτσι η έξοδος από την κρίση θα καταστεί εφικτή.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, οι βάσεις για την επίτευξη της ουσιαστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδος έχουν ήδη τεθεί και αυτό που απαιτείται τώρα είναι: α) Η αποτελεσματική εφαρμογή στην πράξη των ανωτέρω σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη θεσπιστεί, β) η πραγματική ενεργοποίηση της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (το οποίο θα πρέπει να επεκταθεί ουσιαστικά στους τομείς της ενέργειας και της υγείας) με στόχο την είσπραξη άνω των 50 δισ. ευρώ έως το 2020, γ) η άμεση εντατικοποίησης της διαδικασίας υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Αυτά σε συνδυασμό με την πλήρη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και την ουσιαστική βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, μπορεί να οδηγήσουν σε έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας και σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 και μετά.

Source: http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1444462&nt=103

Posted by Blogger on 12:29 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response