|

Όλι Ρεν: Προτείνει μαζικές ιδιωτικοποιήσεις για μείωση του ελληνικού ελλείμματος


Για κατεστημένα συμφέροντα και προνομιούχους, καθυστερήσεις, μαζικές και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα φέτος ακόμα πιο κάτω και από τον προβλεπόμενο στόχο του 8% που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο έκανε λόγο ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, έπειτα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργος Παπανικολάου, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, ο κ. Ο. Ρεν σημείωσε πως ενόψει των Συνόδων του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου είναι κρίσιμο να αποφασιστεί τόσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που χορηγείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα όσο και η επανεξέταση των επιτοκίων.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί τη θέση της Επιτροπής για την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, σχετικά με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο Φιλανδός Επίτροπος συνέδεσε τη δήλωση του ΟΟΣΑ με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε πολλές σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα και της ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα χαρακτήρισε καμπή το 2011 για την Ελλάδα και επανέλαβε την ανάγκη εξεύρεσης 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 αλλά και την σημασία που οφείλει να προσδώσει η χώρα στην προσέλκυση επενδύσεων και στις εξαγωγές.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του κ. Ρεν, ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η αναφορά του Επιτρόπου σε κατεστημένα και η ιδιαίτερα εμφατική επιμονή του σε ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις προλειαίνουν το έδαφος για νέα μέτρα. Στον απόηχο της απαράδεκτης από τον οίκο Moody's μείωσης της ελληνικής χρηματοπιστωτικής ικανότητας στα επίπεδα της Αγκόλας αλλά και ενόψει της αυξανόμενης πίεσης της αγοράς στις χώρες της ευρωζώνης είναι προφανές ότι η απλή συζήτηση και οι γενικές διαπιστώσεις επί του ελληνικού προβλήματος στα επερχόμενα Συμβούλια Κορυφής δεν αποτελούν λύσεις. Η Ευρώπη καλείται, έστω και αργοπορημένα, να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την οριστική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων των κρατών μελών».

Posted by Blogger on 10:03 π.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response