Το κόμμα του Μπαρόζο σπρώχνει την Πορτογαλία στο ΔΝΤ
Ενα βήμα πριν από την υποβολή αιτήματος για βοήθεια από τους εταίρους της και το ΔΝΤ έφθασε η Πορτογαλία, καθώς το τελευταίο δίλημμα που έθεσε στο Κοινοβούλιο δεν «βγήκε» για τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της χώρας Ζοζέ Σόκρατες.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συμπράττοντας με το Κομμουνιστικό καταψήφισε το συμπληρωματικό πακέτο λιτότητας που επιχείρησε να «περάσει» ο Σόκρατες, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και εκθέτοντας τον προερχόμενο από το κόμμα αυτό πορτογάλο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο. Διότι ο Μπαρόζο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που εν πολλοίς υπαγόρευσαν στην κυβέρνηση της Λισαβόνας τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
O ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών της αξιωματικής αντιπολίτευσης- οι οποίοι παρά τον τίτλο τους εμφορούνται από νεοφιλελεύθερες ιδέες- Πέντρο Πάσος Κοέλιο έσπευσε αμέσως μετά την καταψήφιση του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων μείωση των συντάξεων που ξεπερνούν τις 1.500 ευρώ και περαιτέρω περιορισμούς στις φοροαπαλλαγές, να ταχθεί υπέρ της... αναγκαιότητας νέων μέτρων! Ακολουθώντας τα βήματα του έλληνα ομοϊδεάτη του Αντ. Σαμαρά ο Κοέλιο υποστήριξε ότι η καταψήφιση του Προγράμματος των Σοσιαλιστών «ανοίγει τον δρόμο για να παρουσιάσει η χώρα στους ευρωπαίους εταίρους μια μεσο-μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα φθάνει στη ρίζα των προβλημάτων και δεν θα διπλασιάζει κάθε εξάμηνο τις θυσίες που ζητούνται από τους Πορτογάλους» .
Το πρόβλημα με τη μικροπολιτική συλλογιστική του Κοέλιο είναι ότι βραχυπρόθεσμα- προτού δηλαδή προλάβει να εφαρμόσει τη... μεσο-μακροπρόθεσμη στρατηγική του- η Πορτογαλία θα έχει ήδη πέσει στην αγκαλιά της τρόικας. Δεν θα προλάβει δηλαδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κόμμα του οποίου προηγείται των Σοσιαλιστών στις δημοσκοπήσεις, να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις εξελίξεις. Οπως τόνισε άλλωστε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το πρωί της Πέμπτης ο Σόκρατες, απευθυνόμενος σε όσους επαγγέλλονται... ήπιες προσαρμογές, «εκείνοι που φαντάζονται ότι η εξωτερική βοήθεια δεν θα συνεπάγεται πιο σκληρά και επώδυνα μέτρα για εμάς είναι είτε τρελοί είτε άσχετοι».
Η σειρά της Ισπανίας
Το χειρότερο από την υπαγωγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατώνμελών, τον οποίο έχουν συγκροτήσει από κοινού η ΕΕ και το ΔΝΤ, είναι πως θα σημάνει για τις αγορές ότι έπεσε και το τελευταίο ανάχωμα πριν από τη μετάδοση της κρίσης στην Ισπανία. Ηδη η Fitch Ratings προχώρησε αμέσως στην υποβάθμιση της πορτογαλικής οικονομίας, προεξοφλώντας ότι «η πολιτική αστάθεια θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό τη χώρα και θα επιταχύνει την ένταξή της στον ευρωμηχανισμό στήριξης». Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση 30 ισπανικών τραπεζών από τη Μoody΄s την Πέμπτη (έπειτα από την υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας στις 10 Μαρτίου), κίνηση που δείχνει ότι το επόμενο ντόμινο στο παιχνίδι των αυτοεκπληρούμενων προβλέψεων των αγορών είναι η Ισπανία. Ενθαρρυντική ήταν η οιονεί απουσία πιέσεων στην ισπανική αγορά ομολόγων αμέσως μετά το «χτύπημα» της Μoody΄s στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.
Σενάρια διάσωσης
Υπάρχει βεβαίως και η περίπτωση να συγκροτηθεί άλλη κυβέρνηση χωρίς να διαλυθεί η Βουλή. Αυτό όμως προϋποθέτει κυβερνητική σύμπραξη των Σοσιαλιστών με τους Σοσιαλδημοκράτες- μεγάλο συνασπισμό δηλαδή, καθώς τα σενάρια συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα ή με τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό και των Πρασίνων, δεν «βγάζουν» πλειοψηφία. Η προοπτική αυτή βεβαίως θα προϋπέθετε ταπεινωτική αναδίπλωση των Σοσιαλδημοκρατών- κάτι που εμμέσως ζήτησε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μόλις έφθασε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι «εκείνο που χρειάζεται είναι όλοι οι πολιτικοί της Πορτογαλίας να διασαφηνίσουν τη δέσμευσή τους στους στόχους του πολύ ενθαρρυντικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος για το 2011, το 2012 και το 2013».
Τέλος, θεωρητικώς θα μπορούσε να δώσει ο Ανίμπαλ Καβάκο-Σίλβα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας στον Κοέλιο- και ο Σόκρατες κυβέρνησης μειοψηφίας ηγούνταν άλλωστε. Δύσκολο αλλά ενδιαφέρον σενάριο. Αφενός θα έφερνε τον Κοέλιο αντιμέτωπο με την απομυθοποίηση των δικών του εξαγγελιών και αφετέρου είτε θα επανέφερε τον Σόκρατες ως θριαμβευτή στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά τις επόμενες εκλογές είτε θα του εξασφάλιζε μια θέση στο πάνθεον των... εθνικών ηρώων. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Πορτογαλία θα γλίτωνε την υπαγωγή της στο Ταμείο διάσωσης των υπερχρεωμένων εταίρων.