|

Διπλή στήριξη στην Ιρλανδία από ΕΕ και ΕΚΤ


Διπλή «ανάσα» για την υπερχρεωμένη Ιρλανδία και τις τράπεζές της ετοιμάζει η Ευρώπη - μια ανάσα, όμως, που αναμένεται να συνοδευτεί από νέα σκληρά μέτρα και δεσμεύσεις.

Η κίνηση φαίνεται να είναι συντονισμένη από ΕΕ και ΕΚΤ και στοχεύει αφενός στη μείωση του επιτοκίου του ιρλανδικού χρέους προς την τρόικα και, αφετέρου, σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης και παροχής ρευστότητας για τις ιρλανδικές τράπεζες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επικαλείται το Reuters, η ΕΚΤ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης ενός νέου προγράμματος για την μακροπρόθεσμη παροχή ρευστότητας σε προβληματικές τράπεζες. Το πρόγραμμα θα είναι αρχικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ιρλανδικών τραπεζών και πιθανόν να ανακοινωθεί αυτήν την εβδομάδα, ώστε να συνδυαστεί με τα αποτελέσματα των stress tests για τις ιρλανδικές τράπεζες.

«Θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα έκτακτης παροχής ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) που εφαρμόζει αυτήν τη στιγμή η ιρλανδική κεντρική τράπεζα», είπε ο αξιωματούχος προσθέτοντας: «Πιθανόν θα είναι παρόμοιο με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ESP) της ΕΚΤ, με την έννοια ότι δεν θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης». Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα, ενώ αρχικά θα είναι σχεδιασμένο για τις ανάγκες των ιρλανδικών τραπεζών θα είναι επίσης διαθέσιμο και για άλλες τράπεζες της ευρωζώνης. Το πρόγραμμα θα τεθεί υπό τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο και θα καθορίσει τους όρους των δανείων κατά περίπτωση.


ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΥΠΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», επίσης, το οποίο επικαλείται και εκείνο αξιωματούχο της ΕΚΤ, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη δημιουργία μίας «διευκόλυνσης για τράπεζες υπό αναδιάρθρωση», το οποίο θα εξομαλύνει την τρέχουσα κατάσταση και θα δίνει χρόνο για την αναγκαία εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Η διευκόλυνση δεν θα έχει πιθανότατα συγκεκριμένο χρόνο λήξης και θα συνδέεται με αυστηρούς όρους.

Παράλληλα, άλλος Ευρωπαίος παράγοντας, που μίλησε στο Reuters, προανήγγειλε μείωση του επιτοκίου στο δάνειο της Ιρλανδίας από την τρόικα, πιθανότατα στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup και του eco/fin στις 7 και 8 Απριλίου.

«Θα ήταν λογικό», φέρεται να είπε ο Ευρωπαίος παράγοντας, «να υπάρξει μια συμφωνία με την Ιρλανδία αντίστοιχη με εκείνη που έγινε για την Ελλάδα». Πηγές από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, επεσήμαναν πως για να προχωρήσει η συμφωνία θα πρέπει και η κυβέρνηση του Δουβλίνου να δείξει διάθεση υπαναχώρησης στο θέμα του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων.


ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ

Στο θέμα των τραπεζών, πάντως, αίσθηση προκαλούν και δηλώσεις του Ιρλανδού υπουργού Γεωργίας κ. Σάιμον Κόβενι, ο οποίος είπε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας επιθυμεί τον επιμερισμό του κόστους εξυγίανσης των τραπεζών και στους κατόχους των ομολόγων τους - δηλαδή, «κούρεμα» των τραπεζικών χρεών.

Ο κ. Κόβενι δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό του Δουβλίνου ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει, μετά τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη και θα καθορίσουν τις ανάγκες τους για νέα κεφάλαια, την έγκριση της ΕΕ, ώστε να αναλάβουν μέρος της ζημιάς των τραπεζών και οι κάτοχοι ομολόγων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, οι τράπεζες που τελούν υπό την εγγύηση της κυβέρνησης της χώρας έχουν ένα υπόλοιπο 16,4 δισ. ευρώ ανεξόφλητων ομολόγων που δεν είναι εγγυημένα ή καλυμμένα. Ο κ. Κόβενι είπε ότι «οι αγορές είναι ήδη μπροστά από εμάς», αποδεχόμενες ότι υπάρχει «η δυνατότητα, αν όχι η πιθανότητα, ότι οι κάτοχοι των ομολόγων μπορεί να χρειαστεί να αναλάβουν κάποιο μέρος της ζημιάς».

Posted by Blogger on 11:07 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response