|

Moody’s και Standard and Poor’s ανησυχούν για haircut στην Ελλάδα 50% και στα stress tests είναι 10%!!!!!


Σε φιάσκο νούμερο 2 εξελίσσονται τα νέα ευρωπαϊκά stress tests στα οποία θα αφορούν 88 τράπεζες.
Με βάση τις επιστολές που εστάλησαν εχθές το πρωί στις 6 ελληνικές και 2 κυπριακές τράπεζες παρουσιάζονται κάποιες γενικές παραδοχές και κατευθύνσεις οι οποίες θα εξειδικευτούν προσεχώς.

Ωστόσο μια από τις βασικές παραμέτρους είναι ότι περιλαμβάνεται haircut 10% όπως και στα προηγούμενα stress tests όταν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ανησυχούν για haircut 50%.
Μάλιστα τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω αλχημειών καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να κατεβάσουν και το πήχη των αποδεχόμενων ομολόγων λόγω των υποβαθμίσεων που έχουν υποστεί ειδικά η Ελλάδα και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Για την ρευστότητα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αν θα υπάρξει κατηγοριοποίηση μεταξύ εξαρτημένων ή μη εξαρτημένων τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση στο πρώτο δείγμα της μεθοδολογίας υπάρχουν γενικές αναφορές για την ρευστότητα.
Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία τα stress tests θα είναι φιάσκο καθώς ενώ αναμενόταν να είναι αυστηρότερα ουσιαστικά εμφανίζουν περίπου τις ίδιες παραδοχές με τα προηγούμενα stress tests τα οποία αναγνωρίστηκαν από όλους σαν αποτυχημένα.
Οι τράπεζες έλαβαν χθες τις επιστολές από την νεοσυσταθείσα επιτροπή European Banking Authority (ΕΒΑ).
Στις επιστολές αναφέρονται κάποιες γενικές παραδοχές ότι θα υπάρξει επιβράδυνση -0,5% στο ΑΕΠ στην Ευρώπη, ενώ ειδικά για την Ελλάδα τονίζεται ότι το haircut θα είναι 10% όσο ήταν και στα προηγούμενα stress tests ενώ η πιστωτική επέκταση θα είναι στο 0% για όλους.
Πάντως δεν είναι δυνατό από την μια η Moody’s να προειδοποιεί ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος και από την άλλη να μην περιλαμβάνεται ο κίνδυνος αυτός στα stress tests, τα οποία τι είναι κατ΄ ουσία ακραία σενάρια προσομοίωσης.
Αν δεν περιλαμβάνεται ο κίνδυνος αυτός τότε κινδυνεύουν τα νέα stress tests να αποτελέσουν φιάσκο νούμερο 2 και το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού….

Σε 88 ευρωπαϊκές τράπεζες η άσκηση των stress tests

Στο 0,5% προβλέπουν ότι θα είναι η συρρίκνωση στην ευρωζώνη το 2011 τα νέα stress tests που θα πραγματοποιηθούν αυτήν την περίοδο.
Το 2012 προβλέπεται συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0,2%, μετά από περαιτέρω πτώση της αγοράς ακινήτων.
Το βασικό σενάριο θα βασίζεται στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία των βασικών μεγεθών των οικονομιών της ευρωζώνης, ενώ το «δυσμενές» σενάριο θα βασίζεται στην υπόθεση ότι επιδεινώνεται η κρίση χρέους στην Ευρώπη.
Επιπλέον, στη μεθοδολογία θα περιλαμβάνεται και η υπόθεση της πτώσης κατά 15% των ευρωπαϊκών μετοχών, η αύξηση των βασικών επιτοκίων και η αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου κατά 125 μονάδες βάσης. Παράλληλα, άλλο ένα στοιχείο που θα περιλαμβάνεται είναι η υποτίμηση κατά 4% του δολαρίου.
Η «άσκηση προσομοίωσης» θα πραγματοποιηθεί σε 88 ευρωπαϊκές τράπεζες που καλύπτουν το 65% της ευρωπαϊκής αγοράς. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η επίσημη ανακοίνωση από την ΕΒΑ (European Banking Authority) για τα stress tests θα δημοσιοποιηθεί στις 18 Μαρτίου.

Posted by Blogger on 10:16 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response