|

Rogoff: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση για Ελλάδα


Η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους και οι Ισπανία και Πορτογαλία ίσως χρειαστεί να κάνουν το ίδιο για να επιβιώσουν από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, δήλωσε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Kenneth Rogoff.

«Νομίζω ότι τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους δύο ή τριών χωρών, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο Rogoff σε εκδήλωση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο χθες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν αυτό το μήνα για να συζητήσουν τα σχέδια για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel απορρίπτει τις εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού ή για ενίσχυση του ταμείου διάσωσης.

«Είναι αναπόφευκτο να έχουμε αναδιάρθρωση του χρέους και στις τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία», δήλωσε ο Rogoff, προσθέτοντας ότι εάν περιμένουμε περισσότερο, τότε το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο και κοστίζει και πιο πολύ.

Όπως τόνισε, εάν η Ισπανία έπρεπε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, «δεν νομίζω ότι αυτό θα τελείωνε εκεί», καθώς θα επηρεαζόταν και το Βέλγιο και άλλες χώρες. «Η Ισπανία είναι απλώς πολύ μεγάλη».

Δήλωσε ακόμη πως το να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ «θα ήταν μια λογική λύση αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί. Δεν βρίσκεται υπό συζήτηση κάτι τέτοιο, αλλά νομίζω ότι μια χρεοκοπία θα είναι δύσκολο να αποτραπεί».



Πηγή:www.capital.gr

Posted by Blogger on 9:55 π.μ.. Filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response