Η Ελλάδα παραμένει "προς υποβάθμιση" από τη Standard & Poor΄s
Υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση διατηρεί η Standard & Poor΄s τις αξιολογήσεις για την Πορτογαλία και την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο οίκος σχολιάζει ότι «παραμένει αβέβαιη η τελική μορφή και η επίδραση που θα έχουν στη χώρα, τα προτεινόμενα βασικά χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)».
Η Standard & Poor΄s δήλωσε ότι μια υποβάθμιση σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες, δεν θα ξεπερνά τις δύο βαθμίδες.
Ειδικότερα, στην έκθεση του οίκου διατηρείται η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ+ για την Ελλάδα σε creditwatch με αρνητικές συνέπειες, όπου δηλαδή είχε τοποθετηθεί στις 2 Δεκεμβρίου.
Ο αναλυτής της Standard & Poor’s, Marko Mrsnik, δήλωσε πως «έχουμε διατηρήσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση για την Ελλάδα υπό παρακολούθηση με αρνητικές συνέπειες, καθώς παραμένουμε αβέβαιοι για την τελική μορφή και την επίδραση των προτεινόμενων βασικών χαρακτηριστικών του μόνιμου μηχανισμού επίλυσης της κρίσης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) καθώς αναμένεται να αποφασιστούν από τις αρχές της ευρωζώνης».
Όπως τόνισε, «αναμένουμε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι ευρωπαϊκές αρχές θα έχουν αποφασίσει για τα βασικά χαρακτηριστικά του ESM και αναμένουμε ότι ο μηχανισμός θα είναι λειτουργικός από τα μέσα του 2013».
Ακόμη, διευκρινίζει πως σχεδιάζει να βγάλει την Ελλάδα από το καθεστώς παρακολούθησης μέσα σε δύο μήνες, αφού αναλύσει τις τελικές λεπτομέρειες του ESM και εξετάσει όλες τις επιδράσεις που θα έχει αυτό στους ιδιώτες κατόχους κρατικών ομολόγων.
Ειδικότερα, στην έκθεση του οίκου διατηρείται η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ+ για την Ελλάδα σε creditwatch με αρνητικές συνέπειες, όπου δηλαδή είχε τοποθετηθεί στις 2 Δεκεμβρίου.
Ο Marko Mrsnik τονίζει ακόμη ότι θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα εάν διαψευστούν οι θέσεις του οίκου για την επίδραση που θα έχει στους κατόχους ομολόγων μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση και για τις συνθήκες με τις οποίες θα γίνει μια αναδιάρθρωση υπό τον ESM.
«Εάν από την άλλη πλευρά, καταλήξουμε ότι οι συνθήκες δανεισμού από τον ESM επιβεβαιωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τότε θα υποβαθμίσουμε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για την Ελλάδα, κατά δύο βαθμίδες το πολύ».
Τονίζει ακόμη πως οι αξιολογήσεις της Ελλάδας μπορεί να υποβαθμιστούν για λόγους άσχετους με το ESM, και που αφορούν στην ικανότητα της κυβέρνησης να ακολουθήσει το πρόγραμμα.