|

Στα $15,5 δισ. η έκθεση των τραπεζών στον ελληνόκτητο στόλο – Στα $66,2 τα εφοπλιστικά δάνεια


Στα 15,554 δισεκατομμύρια δολάρια περιορίστηκε η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία. Συγκριμένα τα εγκεκριμένα δάνεια και οι πιστωτικές γραμμές υποχώρησαν κατά 4,74% από το 2009.

Με δεδομένη την βαθιά ελληνική κρίση και την κατάσταση των τραπεζών η υποχώρηση αυτή κρίνεται ως αμελητέα.

Συνολικά οι χορηγήσεις προς την ελληνική ναυτιλία από ελληνικές και ξένες τράπεζες διαμορφώθηκε στα $66,235 δισ. από $67,020 δισ. προηγούμενο έτος, υποχώρηση δηλαδή της τάξης του 1,17%. Συνολικά 39 τράπεζες εμπλέκονται στην χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας σύμφωνα με την ενδελεχή έρευνα της Petrofin.

Οι 10 πρώτες τράπεζες ελέγχουν και το 63,1% του συνόλου των δανείων. Μεταξύ των περιλαμβάνονται με σειρά μεγαλύτερου προς μικρότερου χαρτοφυλακίου η Εθνική Τράπεζα, η Emporiki Bank, η Μarfin και η Alpha Bank.

Εκτός δεκάδας ελληνικές τράπεζες με σειρά μεγέθους χορηγήσεων προς την ναυτιλία είναι ακόμα οι Πειραιώς, Eurobank, First Business Bank, Κύπρου, Aegean Baltic, Proton, T Bank και Αγροτική. Εθνική και Emporiki έχουν χαρτοφυλάκια $3 δισ. και $2,7 δισ. αντίστοιχα.

Posted by Blogger on 11:12 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response