|

Διήμερο "άλμα" 7,4% για τις τράπεζες


Νέα ανοδική «ανάσα» πήρε την Πέμπτη το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να ανακτά το επίπεδο των 1.550 μονάδων, σε μία συνεδρίαση με «φόντο» το αίτημα της Πορτογαλίας για στήριξη από την Ε.Ε. και την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων.

Πρωταγωνιστές στη νέα άνοδο του Χ.Α., που χθες διέκοψε ένα σερί επτά διαδοχικών πτωτικών συνεδριάσεων, υπήρξαν και την Πέμπτη οι τράπεζες, με τα αθροιστικά κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη σε δύο συνεδριάσεις να διαμορφώνονται σε 7,4%.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η άνοδος στο ελληνικό ταμπλό συνεχίζει να έχει ως αφορμή τις εκτεταμένες απώλειες των προηγούμενων ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κλάδος των τραπεζών υποαπέδωσε σημαντικά, σχολιάζουν ωστόσο ότι το Χ.Α. παραμένει ευάλωτο σε πιέσεις, καθώς οι χαμηλοί τζίροι διατηρούνται, σε μία περίοδο που εκλείπουν οι εγχώριοι καταλύτες και που η ελληνική αγορά εμφανίζει μικρή συσχέτιση με τις μεγάλες ξένες αγορές.

Εξηγούν επίσης ότι μετά την προσφυγή της Πορτογαλίας στους μηχανισμούς στήριξης της Ε.Ε. δημιουργούνται προσδοκίες ότι η ένταξη κάποιας άλλης χώρας σε μηχανισμό στήριξης είναι μάλλον απίθανη, κάτι όμως που ενδέχεται να αντισταθμιστεί από τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις της αύξησης του επιτοκίου της ΕΚΤ στους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και, ειδικά, της Ελλάδας.

Για «έλλειψη ουσιώδους ειδησεογραφίας» έκανε λόγο σήμερα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η οποία δεν αποκλείει «διάχυση του ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας και σε κρατικά ‘χαρτιά’ όσο πλησιάζουμε προς την 15η Απριλίου, ημερομηνία ανακοίνωσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων» όσο διατηρούνται οι ανοδικές τάσεις στο Χ.Α.

Σε τεχνικό επίπεδο, η Πήγασος σχολίαζε ότι η διάσπαση των 1.550 μονάδων, περιοχή από την οποία διέρχεται η χρονοσειρά των 200 ημερών, θα συμβάλει στην ανατροπή του πτωτικού momentum στο ταμπλό του Χ.Α.

Την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.552,20 μονάδες, ενισχυμένος 1,54%, ενώ κινούμενος σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών έφτασε να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά έως και 2,13%. Συνολικά διακινήθηκαν 32,9 εκατ. τεμάχια αξίας 113,07 εκατ. ευρώ, ενώ 114 μετοχές ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση με κέρδη, 36 υποχώρησαν και 133 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Με κέρδη 3,53% στις 1.281,57 μονάδες έκλεισε ο δείκτης των τραπεζών, που έφτασε να ενισχύεται έως και 4,71% στη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ από τη σύνθεσή του ξεχώρισαν τα κέρδη 5,44% και 4,60% των Eurobank και Marfin Popular Bank στα 4,46 και 0,91 ευρώ. Σε ποσοστό 3,925 στα 4,77 ευρώ ενισχύθηκε η μετοχή της Alpha Bank, η ΕΤΕ ακολούθησε ενισχυμένη 3,90% στα 6,39 ευρώ, ενώ οι τίτλοι των Τ.Τ. και Τρ. Πειραιώς ενισχύθηκαν σε ποσοστό 3,61% και 2,92%. Με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι Geniki Bank, ATE, Proton Bank, Attica Bank και Τρ. Κύπρου.

Στον FTSE20, πέραν των τραπεζών, η μετοχή της MIG σημείωσε άνοδο 3,90% στα 0,80 ευρώ, οι Motor Oil και Ελλάκτωρ ενισχύθηκαν 2,49% και 1,95%, ενώ με κέρδη 1,48% ακολούθησε ο τίτλος της Μυτιληναίος στα 5,48 ευρώ. Με κέρδη μικρότερα του 1% ολοκλήρωσαν οι μετοχές των ΔΕΗ, Coca-Cola 3E, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Τιτάν, ενώ σε αρνητικό έδαφος οι Jumbo και ΟΤΕ υποχώρησαν 1,96% και 1,85% στα 4,99 και 7,95 ευρώ αντίστοιχα.

Posted by Blogger on 8:08 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response