Γιατί καταρρέουν οι μετοχές
Δέκα ημέρες ήταν αρκετές για να χαθούν σε επίπεδο ψυχολογίας τα όποια οφέλη από την παροχή βοήθειας της ΕΕ προς στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των χρεών της χώρας και κυρίως των χρεών προς την τρόικα. Η μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα επτά χρόνια, ακόμη και η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης πέρασαν στα ψιλά, όπως αναφέρουν χρηματιστές.
Και πέρασαν στα ψιλά διότι οι ξένες τράπεζες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μην πάρουν τα λεφτά τους πίσω και στο ακέραιο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν χθες ότι από τη στιγμή που η Σύνοδος Κορυφής κατοχύρωσε σε πρώτη φάση τα χρήματα της ΕΕ, σε δεύτερη του ΔΝΤ και σε τρίτη των τραπεζών, το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν οι ιδιώτες είναι ο βασικότερος λόγος των «γενόμενων» στο ταμπλό στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Η αγορά και κυρίως οι τράπεζες επιστρέφουν στον Οκτώβριο του 2010, με την Εθνική και την Alpha στα προ συζητήσεων για deal επίπεδα. Η Εθνική διαπραγματεύεται στα όρια των 6 ευρώ και η Alpha στα 4,35 ευρώ. Ειδικά η μετοχή της Εθνικής έχει να βρεθεί στα επίπεδα αυτά από τότε που ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Γεγονός είναι, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ότι τίποτα δεν είναι με το μέρος του ΧΑ.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Το σαββατοκύριακο που πέρασε η Ελλάδα βίωσε το προ μνημονιακό κλίμα, με το Spiegel να επικαλείται πηγές στο ΔΝΤ ότι συνιστούν στην ελληνική κυβέρνηση να τα βρει με τους πιστωτές της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμος, αν και άλλοι επισημαίνουν ότι ο κ. Παπαδήμος τα έχει παρατήσει.
Χθες έφτασε στην Ελλάδα η τρόικα σε υπηρεσιακό επίπεδο, ενώ στελέχη της Goldman Sachs, τα οποία βρίσκονται την περίοδο αυτή στην Ελλάδα, έχουν οργώσει τράπεζες και μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες. Σημειωτέον, ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χθες με τον μεγαλο-επενδυτή κ. Τζορτζ Σόρος, έναν από τους λίγους κυνηγούς χρήματος στον δυτικό κόσμο, που δεν «πιστεύει» ότι η Ευρώπη θ' αφήσει τελικά την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Τα ταξίδια και οι επαφές των ξένων στην Ελλάδα είναι πολλές, τη στιγμή που τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010 δείχνουν διψήφιο ποσοστό, πάνω από 10,6% και η κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, αργεί απελπιστικά στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι χρηματιστές συνιστούν αποχή, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Απριλίου, όπου και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Η «Guardian Trust» αναφέρει σε ανάλυσή της πως «καθοριστική θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο γενικός δείκτης έχει μπροστά του δύο προκλήσεις: Πρώτον, τη στήριξη της αγοράς στις 1.520 μονάδες, που δοκιμάστηκε την Παρασκευή, αλλά άντεξε και ισχυροποιήθηκε προς το παρόν. Δεύτερον, το όριο των 1.700 - 1.750 μονάδων προς τα πάνω, που παραμένει ο ανοδικός στόχος.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η περασμένη εβδομάδα σημαδεύτηκε από πέντε στις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την «προσγείωση» του ΓΔ την Παρασκευή στις 1.526,60 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,89%. Επίσης, με την κίνηση αυτή της αγοράς, η επενδυτική ψυχολογία είναι ιδιαιτέρως αρνητική και οι φορείς της αγοράς είναι, εν γένει, απαισιόδοξοι. Οσο για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών, διαμορφώθηκε στις 1.234,85 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 10,24%.
Ο όγκος συναλλαγών (σε τεμάχια) ήταν εξαιρετικά υποτονικός, καθώς διατηρήθηκε σε επίπεδα κατώτερα του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 30 ημερών, που είναι 25,3 εκατ. τεμάχια».
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ
Η πτώση 2,24%, με κλείσιμο στις 1.492,44 μονάδες, ενώ νωρίτερα το ΧΑ βρέθηκε και πιο χαμηλά, στις 1.482 μονάδες, σημαίνει, κατά τους αναλυτές, ότι η αγορά κάτι γνωρίζει ή κάτι προεξοφλεί που δεν μπορούν να φανταστούν οι άλλοι. Η απειλή της υποβάθμισης από την Fitch, η οποία μπορεί να έρθει από στιγμή σε στιγμή, αλλά και η συνέχεια των υποβαθμίσεων ως προς την πιστοληπτική ικανότητα, εισηγμένων εταιρειών, όπως της MIG, του Τιτάνα και της ΔΕΗ, αποθαρρύνουν τους επενδυτές, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.
Ο τραπεζικός κλάδος υφίσταται ένα ακόμη πλήγμα, ενώ η αγορά ανησυχεί για το ποιες θα είναι αυτές οι 26 μετοχές που πρόκειται να μπουν στην επιτήρηση. Πτώση 7,81% σημείωσε η μετοχή της Ελλάκτωρ, 6,57% του ΤΤ, στα 3,13 ευρώ, 5,76% η Πειραιώς, στο 1,31 ευρώ, 5,75% η Eurobank, στα 4,10 ευρώ, 4,29% η Αγροτική, στα 0,67 ευρώ, 2,68% η Alpha, στα 4,35 ευρώ και με όγκο 1,6 εκατ. τεμαχίων και 2,60% η Εθνική, με κλείσιμο ακριβώς στα 6 ευρώ, διακινώντας 3,782 εκατ. τεμάχια.
Φωτεινή εξαίρεση από τον 20άρη ήταν η μετοχή της Coca-Cola, που έκλεισε με άνοδο 1,32%, ενώ λιγότερο σε σχέση με τις απώλειες του δείκτη έκλεισαν από τον 20άρη η Motor Oil, EΛΠΕ, Tιτάν, Kύπρου και ΟΤΕ. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 107 εκατ. ευρώ.