Τα μηνύματα των ξένων στους Ελληνες τραπεζίτες
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταίχμιο που την καθιστά ακόμη μη «επενδύσιμη» και ότι πολλά θα κριθούν μέσα στο προσεχές τρίμηνο, έλαβαν οι τραπεζίτες που συμμετείχαν στο ετήσιο conference της Morgan Stanley την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 100 ευρωπαϊκές τράπεζες, 800 επενδυτές, ενώ οι ενημερωτικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν έφτασαν τις 30.000 ώρες!
Στο περιβάλλον αυτό, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες ήταν στο επίκεντρο, με τους ξένους να διατυπώνουν την ανησυχία και τη διστακτικότητά τους να επενδύσουν στην Ελλάδα για την οποία θεωρούν ότι δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο βίαιης αναδιάρθρωσης του χρέους της. Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες, καθώς βλέπουν ότι επίκειται συγκέντρωση στον κλάδο με συγχωνεύσεις.
Σύμφωνα με όσα αποκόμισαν από τις συναντήσεις τους οι Ελληνες τραπεζίτες, το σενάριο με το οποίο «δουλεύουν» οι αγορές για την Ελλάδα προεξοφλεί την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά ελεγχόμενα και από το 2013. Παράλληλα, όμως, οι ξένοι δεν έχουν πειστεί ότι η χώρα θα βαδίσει μέχρι τότε ομαλά και με σταθερή εκτέλεση και αποτελέσματα στο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, πράγμα που δεν αίρει τον κίνδυνο πτώχευσης. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι μπροστά μας βρίσκεται ένα εξαιρετικά κρίσιμο τρίμηνο που θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την πορεία της χώρας ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεών της, αλλά και από τις τελικές αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης ως προς την διευθέτηση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους και του χαμηλότερου επιτοκίου, που έχει αποφασιστεί από τους 17 ηγέτες της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου δεν επικυρώθηκε στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου και θα τεθεί σε αυτήν του Ιουνίου.
Είναι ενδεικτικό ότι κατά τις επαφές τους με τους Ελληνες τραπεζίτες οι ξένοι απέδωσαν σχεδόν μηδαμινή βαρύτητα στις εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, την επομένη της υποβάθμισης της Ελλάδας από την Standard & Poor΄s, εστιάζοντας αποκλειστικά στις αξιολογήσεις της τρόικας και του ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, το ενδιαφέρον των ξένων εστιάστηκε στο κατά πόσον αυτές μπορούν να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις από την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και ιδίως στη διαχειρισιμότητα των επισφαλειών και στη δυνατότητα παραγωγής κερδών. Παράλληλα, οι ξένοι θεωρούν αναπόφευκτες τις συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών, καθώς πλέον οι κινήσεις αυτές δεν επαφίενται στη θέληση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, αλλά επιβάλλονται από τις συνθήκες που διαμορφώνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Της Νένας Μαλλιάρα
Πηγή:www.capital.gr