|

Στρος Καν: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»


Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, εάν εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της και από την πλευρά της η ΕΕ προχωρήσει σε μια συνολική προσέγγιση του προβλήματος που παρατηρείται σε χώρες της ευρωζώνης, εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην έδρα του Ταμείου λίγο πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

“Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, κατανοώ πόσο επώδυνο είναι για τον ελληνικό λαό, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα θα πετύχει. Για να γίνει αυτό υπάρχει το πρόγραμμα το οποίο πρέπει, φυσικά, να εφαρμοσθεί. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πρόνοιες του προγράμματος θα εφαρμοσθούν όπως προβλέπονται. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να γίνει. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήταν πολύ τολμηρή εφαρμόζοντας πολλά μέτρα στη διάρκεια του περασμένου έτους, δεν πρέπει να απολέσει τη δυναμική. Έτσι, καθώς προχωρούμε, έχουμε αυτά που πρέπει να γίνουν και τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα”, δήλωσε ο κ. Στρος-Καν, και πρόσθεσε: “Όπως ήταν αναμενόμενο μερικά από αυτά που έχουν γίνει δεν αποδίδουν όσο θα θέλαμε, όπως το γεγονός ότι οι πλούσιοι εξακολουθούν να μην πληρώνουν τους φόρους που θα πλήρωναν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τις φορολογικές εισφορές”.

Στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ υπογράμμισε το μέρος της ευθύνης που έχει και η ΕΕ: “Αυτά που έχουν δεσμευθεί να πράξουν ο Ευρωπαίοι πρέπει επίσης να γίνουν. Όπως γνωρίζετε, επιμένουμε εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες ότι χρειάζεται ένα πιο συνολικό σχέδιο από την ΕΕ καθώς η τμηματική προσέγγιση δεν αποδίδει καλά. Εάν, λοιπόν, όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, κάνουν αυτό που πρέπει, νομίζω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει”.

Posted by Blogger on 10:05 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response