Ανοιχτή η επιμήκυνση και η μείωση επιτοκίου για το σύνολο του χρέους
Το γενικό πλαίσιο των μέτρων για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας πριν από λίγο σε συνέδριο των Financial Times.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για περιορισμό του μισθολογικού κόστους, μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, στοχευμένες κοινωνικές παροχές και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μισθών, και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών.
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, έκανε λόγο για συμμετοχή ιδιωτών σε λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια και τυχερά παιχνίδια, για διατήρηση του στρατηγικού ρόλου του δημοσίου σε βασικές υποδομές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του κ. Παπακωνσταντίνου στο θέμα της εξυπηρέτησης του χρέους. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν συντάσσεται με την άποψη της ανάγκης αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως υποστηρίζουν πολλοί.
Προσέθεσε μάλιστα πως αντί για την γενικόλογη συζήτηση για κούρεμα των ομολόγων, θα ήταν πιο χρήσιμο να πούμε πως θα καταστεί βιώσιμο το χρέος. Σε αυτό το σημείο περιέγραψε τους τρεις βασικούς παράγοντες για αυτό, που είναι:
- η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, υποστηρίζοντας ότι φέτος θα μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα,
- η επιστροφή στην ανάπτυξη, κάνοντας την πρόβλεψη ότι θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς από το γ΄ ή δ΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς,
- και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους σημειώνοντας ότι στην κατεύθυνση βοηθούν μέτρα όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου.
Άφησε έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για εφαρμογή τέτοιων μέτρων και στο σύνολο του χρέους και όχι μόνο στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα χρειάζεται να αντλήσει 25 - 30 δισ. ευρώ το 2012
Εξάλλου, όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr, ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, δήλωσε ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται να αντλήσει 25 δισ. με 30 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων το 2012.
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι επιθυμητή, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ενώ πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.
"Οι ζημιές για τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα σταθερότητας στο ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η απώλεια της εμπιστοσύνης θα αποκλείσει την Ελλάδα από τις αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
"Στο τέλος, το κόστος θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία", επεσήμανε στην εφημερίδα ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ πρόσθεσε ότι τα πιθανά προβλήματα από την αναδιάρθρωση θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες.
"Όλα αυτά κάνουν την αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα μη επιθυμητή", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε παράλληλα πως για το 2011 η Ελλάδα έχει καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ωστόσο η χώρα χρειάζεται να αντλήσει κεφάλαια στις αγορές ομολόγων το 2012.
"Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αντλήσουμε 25 δισ. με 30 δισ. ευρώ το 2012 με εκδόσεις ομολόγων", δήλωσε, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πως τα ασφάλιστρα κινδύνου για την Ελλάδα είναι ακόμα πολύ υψηλά.
Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο από την αύξηση των επιτοκίων στο 1,25% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τις προτεραιότητες της κεντρικής τράπεζας και δεν θα ήθελε να σχολιάσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
"Είναι σαφές ότι σε δημοσιονομικό επίπεδο, τα υψηλότερα επίπεδα είναι προβληματικά για μας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.