|

Eγκλωβισμένo σε έναν φαύλο κύκλο το Χρηματιστήριο


Πλήρως αποκομμένη από το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο φημών… αγνώστου προελεύσεως και με φόντο τα νέα ρεκόρ σε spreads και CDS, η ελληνική αγορά «σύρεται» προς νέα χαμηλά.

Ο Γενικός Δείκτης υποχρεώθηκε σε νέες μεγάλες απώλειες τη Μ. Τετάρτη, «χάνοντας» τις 1.400 μονάδες στο κλείσιμο για πρώτη φορά από τις 11 Ιανουαρίου.

Με «βουτιά» 4,6% ολοκλήρωσε ο δείκτης των τραπεζών, υποχωρώντας σε νέα χαμηλά 14 ετών, με τις απώλειες για τις μετοχές των Εurobank και Alpha Bank να υπερβαίνουν το 8% και με την κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ να διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα των 5 δισ. ευρώ.

Στο «κόκκινο» και το μεγαλύτερος μέρος του FTSE20, όπου ξεχώρισε ωστόσο το «άλμα» 8,18% της Βιοχάλκο με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 4,10 ευρώ, καθώς και τα κέρδη 4,13% της Jumbo.

Για ανεξέλεγκτη και ακατάσχετη φημολογία που «εγκλωβίζει» το Χ.Α. σε αρνητικό κλίμα και αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο απωλειών κάνουν λόγο αναλυτές της αγοράς.

Όπως εξηγούν, το ελληνικό ταμπλό έχει «στερέψει» από αγοραστές και η προσφορά δεν απορροφάται, καθώς ακόμα και αυτά τα επίπεδα των αποτιμήσεων δεν φαίνονται ικανά να προσελκύσουν οποιοδήποτε επενδυτικό ενδιαφέρον, ειδικά όσο διατηρείται το μπαράζ σεναρίων και φημών για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Προσθέτουν επίσης ότι το ενδεχόμενο υποχώρησης του Γενικού Δείκτη σε νέα χαμηλά συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες, αφενός διότι η επιδείνωση της τεχνικής εικόνας στο ταμπλό μπορεί να επιταχύνει την πτωτική κίνηση, αφετέρου διότι δεν υπάρχουν εγχώριοι καταλύτες που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα και να λειτουργήσουν ως «ανάχωμα».

«Η αδιάκοπη φημολογία και φιλολογία για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μονοπωλεί σχεδόν καθημερινά τις πρώτες γραμμές της οικονομικής ειδησεογραφίας βάζοντας σε δεύτερη μοίρα οποιαδήποτε μίκρο ή μάκρο εξέλιξη» σχολιάζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμα και από μια καλοπροαίρετη προσέγγιση δεν μπορεί να αγνοηθεί η εμμονή κάποιων κύκλων στην διατήρηση και αναμόχλευσης του θέματος όταν έχουν αναλυθεί και εξετασθεί σχεδόν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και οι προεκτάσεις που συνεπάγεται μια τέτοια ενέργεια».

«Πέρα από το πόσο κοντά ή μακριά είναι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης η συντήρηση της συζήτησης επιτείνει την αρνητική ψυχολογία στην αγορά και ειδικά στις τράπεζες, οι οποίες δέχονται και το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων» αναφέρει η χρηματιστηριακή, προσθέτοντας ότι είναι ενδεικτικό το γεγονός της υποχώρησης των τιμών των περισσότερων τραπεζών, όπου η σχετικά υψηλή προσφορά τίτλων «παραπέμπει σε πανικό χωρίς να ενεργοποιούνται κάποια αντανακλαστικά που θα περιόριζαν την δυναμική της πτώσης ή την ένταση της προσφοράς».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.399,69 μονάδες με απώλειες 2,62%, μετά από διακύμανση εύρους 63,56 μονάδων ή 4,42%.

Τη Μ. Τετάρτη διακινήθηκαν στο Χ.Α. 38,52 εκατ. τεμάχια αξίας 99,15 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 10,85 εκατ. ευρώ αφορούν «πακέτο» της Vivere), ενώ συνολικά 104 μετοχές έκλεισαν με πτώση, 44 ενισχύθηκαν και 134 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Posted by Blogger on 6:15 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response