|

Trichet: Απαραίτητη η αύξηση των επιτοκίων λόγω πληθωρισμού


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε εν τέλει τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, με τον πρόεδρο Jean-Claude Trichet να κάνει λόγο για χαλαρή νομισματική πολιτική και συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων, υποδηλώνοντας ότι νέες αυξήσεις είναι πιθανές μέσα στους επόμενους μήνες.

Με αυτή την κίνηση η ΕΚΤ γίνεται η πρώτη από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη που αυξάνει τα επιτόκια, μετά την οικονομική κρίση. Πλέον η ΕΚΤ βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την Federal Reserve, την Bank of Japan και την Bank of England.

Επιφυλακτικά θα κινηθεί στο επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την αύξηση των επιτοκίων, επικαλούμενη τις ανησυχίες εξάπλωσης των αναταράξεων των χρηματαγορών στην οικονομία.

«Δεν αποφασίσαμε σήμερα ότι αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε ο Trichet. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε στο μέλλον αυτό που κάναμε και στο παρελθόν, να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για τη σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.

«Τα επιτόκια σε γενικότερο πλαίσιο παραμένουν χαμηλά, συνεπώς η νομισματική πολιτική παραμένει χαλαρή», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Trichet σημείωσε ότι η απόφαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ήταν ομόφωνη και λήφθηκε με γνώμονα το καλό όλων των χωρών της Ευρωζώνης και όχι συγκεκριμένων χωρών.

Πρόσθεσε δε, ότι αύξηση των επιτοκίων θα συμβάλει στη συγκράτηση των πληθωριστικών προσδοκιών και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη τόσο στις αγορές όσο και στους πολίτες, έχοντας έτσι θετικό αντίκτυπο σε όλες τις χώρες, είτε έμμεσα είτε άμεσα.

Αναφορικά με την Ισπανία και την οικονομική της κατάσταση, μετά τη διαφαινόμενη διάσωση της Πορτογαλίας, ο Γάλλος αξιωματούχος τόνισε ότι οι αγορές έχουν δείξει ότι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχει κάνει η χώρα, ενώ σε ερώτηση για την Πορτογαλία αρκέστηκε να πει ότι είναι πολλές οι χώρες που πρέπει να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων στο 1,25% από το ιστορικό χαμηλό του 1%. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2011, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αναμένουν νέα αύξηση τον Ιούνιο.

Πιο αναλυτικά, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% με ισχύ τις πράξεις που θα διακανονιστούν στις 13 Απριλίου 2011.

Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 2% με ισχύ από τις 13 Απριλίου, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50% με ισχύ επίσης από τις 13 Απριλίου.

Posted by Blogger on 8:12 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response