|

Στο 1,84 δισ. ευρώ οι προβλέψεις των τραπεζών για επισφάλειες



Το ποσό των 1,84 δισ. ευρώ άγγιξαν οι προβλέψεις για επισφάλειες που σχημάτισαν οι ελληνικές τράπεζες στο α΄ τρίμηνο του 2011, προσαυξάνοντάς τις περισσότερο από 12% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Μόνο για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες –Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς– οι προβλέψεις του α΄ τριμήνου ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Εθνική σχημάτισε προβλέψεις τριμήνου ύψους 381 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 21% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2010, ανεβάζοντας το δείκτη κάλυψης δανείων από προβλέψεις στο 56%, υψηλότερο επίπεδο της αγοράς.

Προβλέψεις τριμήνου ύψους 260 εκατ. ευρώ, συσσωρευμένες προβλέψεις 2,4 δισ. ευρώ και δείκτη κάλυψης δανείων από προβλέψεις στο 51%, έχει η Alpha Bank.

H Eurobank αύξησε τις προβλέψεις α΄ τριμήνου στα 275 εκατ. ευρώ από 261 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2010, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε τις προβλέψεις α΄ τριμήνου 2011 κατά 28% από το α΄ τρίμηνο του 2010, στα 171 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τον δείκτη κάλυψης δανείων από προβλέψεις στο 47%.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είχαν ανεβάσει αισθητά το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις ήδη από τον Δεκέμβριο του 2010 (στο 44,7% από 41,5% ένα χρόνο πριν) κατόπιν σημαντικής ενίσχυσης του αποθέματος των προβλέψεων. Σύμφωνα με την ΤτΕ το ποσοστό αυτό παραμένει ακόμη χαμηλό και απαιτείται περαιτέρω ενίσχυσή του ενόψει ιδίως της αύξησης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του λόγου των «καθαρών» καθυστερήσεων (της διαφοράς δηλ. του λόγου των δανείων σε καθυστέρηση και των συσσωρευμένων προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο) προς το σύνολο των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο δείκτης των καθαρών καθυστερήσεων προς τα εποπτικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών διαμορφώθηκε στα τέλη του 2010 στο 47,8% από 38,2% στα τέλη του 2009.

Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, το ύψος των προβλέψεων για επισφάλειες δεν συνεπάγεται και αντίστοιχες διαγραφές δανείων. Όπως εκτιμούν, φέτος οι τράπεζες αναμένεται να διαγράψουν δάνεια γύρω στο 1,4 – 1,5 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το ποσοστό των διαγραφών περίπου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Το 2010 οι τράπεζες πραγματοποίησαν διαγραφές δανείων ύψους 1,32 δισ. ευρώ, στην πλειοψηφία τους καταναλωτικά δάνεια.

Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη στο Capital.gr, η κατάσταση με τις διαγραφές δανείων φέτος είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς από τη μία πλευρά οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες επισφάλειες και άρα μεγαλύτερες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές για «ξεκαθάρισμα» των χαρτοφυλακίων τους, από την άλλη όμως, το «λίπος» των τραπεζών (κέρδη και κεφάλαια) έχει περιοριστεί δραματικά για να επιτρέπει γενναίες διαγραφές.

Posted by Blogger on 10:20 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response