|

DJ: Φόρμουλα για επιμήκυνση του χρέους από ελληνικές τράπεζες


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδεχομένως να πιέσει τις ελληνικές τράπεζες ώστε να συμφωνήσουν να αποπληρωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο στα ελληνικά ομόλογα, ως μέρος ενός νέου σχεδίου της Ε.Ε. για να αναστραφεί η επιδείνωση στο δημοσιονομικό outlook της χώρας, αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. είναι ολοένα και περισσότερο πεπεισμένοι ότι θα χρειαστεί "αναδιάταξη" στο ελληνικό χρέος , αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Αυτό θα περιλαμβάνει τη συμφωνία των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα για την αποπληρωμή τους αργότερα ώστε να δοθεί χρόνος στη χώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο βάρος από το χρέος της.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απορρίπτουν την ιδέα να υποχρεωθούν οι πιστωτές της Ελλάδας εκτός των συνόρων της χώρας -οι περισσότεροι πιστωτές είναι ευρωπαϊκές τράπεζες- να συμφωνήσουν να αποπληρωθούν αργότερα.

Ωστόσο θα μπορούσαν να ασκηθούν πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες για να επεκτείνουν τις ωριμάνσεις του ελληνικού χρέους, αναφέρει αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο.

"Είναι λογικό να συμμετάσχουν σε μια τέτοιο επιχείρηση ώστε να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της Ελλάδας", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν το 38% του ελληνικού χρέους αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η στρατηγική αυτή θα πρέπει να εγκριθεί και από τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ. Υπενθυμίζεται, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αντίθετη στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων.

Juncker: Η "συνολική" αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή

Μια "συνολική" αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή αν και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κοιτάξουν τις επιλογές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

"Μια συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή και δεν σχεδιάζεται", δήλωσε ο Juncker μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το ελληνικό πρόβλημα έως το τέλος του Ιουνίου", πρόσθεσε ο Juncker.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να υπάρξει κάποια οριστική απάντηση στο πρόβλημα πριν από την έκθεση της τρόικας "στην αρχή της επόμενης εβδομάδας".

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να επωμιστεί το βάρος της ελληνικής κρίσης χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους ή τον κίνδυνο να απειληθεί η αξιοπιστία της Ευρωζώνης.

"Υπάρχουν φόρμουλες" για να συμμετάσχουν οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε ο Sarkozy μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ (G8). "Και αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία όλοι θα πρέπει να συγκλίνουν", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Juncker δήλωσε σήμερα ότι "το πρόβλημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα είναι ένα πρόβλημα που εξετάζουμε με όλη την απαιτούμενη προσοχή", χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Posted by Blogger on 8:12 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response