|

Οι πιέσεις για συγχωνεύσεις και ο φόβος της Fitch για τις τράπεζες


Σκηνικό πολέμου έχει στηθεί στις εγχώριες τράπεζες, καθώς οι επιθέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς, τόσο από οίκους αξιολόγησης και διεθνείς αναλυτές όσο και από την αποσταθεροποίηση που προκαλούν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά stress tests του Ιουνίου, αλλά και τις πιέσεις από την Τρόικα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες συστήνει συμμαχίες με μεγάλους ξένους ομίλους. Αν τα αποτελεσματα των τεστ είναι αρνητικά ή οριακά θετικά, τότε θεωρείται βέβαιο ότι η ανάγκη στρατηγικών προσεγγίσεων θα γίνει περισσότερο επιτακτική από ποτέ και θα καμφθούν και οι τελευταίες αντιστάσεις που προβάλλονται από ελληνικής πλευράς σε αυτή την προοπτική.

Σε αυτό το νεφελώδες κλίμα, με την αιμμοραγία καταθέσεων να συνεχίζεται αμείωτη (στα 199,2 δις. οι καταθέσεις τον Μάρτιο), οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν την εξαρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 9 δις. ευρώ, ενώ δημιουργούνται προσδοκίες για διατήρηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στα επίπεδα που είχε αρχικά εκτιμηθεί (-1%) μετά την έγκριση από την ελληνική Βουλή του νέου πακέτου εγγυήσεων ύψους 30 δις. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, κρυφή τους ελπίδα είναι να κλείσει το ταχύτερο το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης προς την Ελλάδα και το πρόγραμμα που θα το συνοδεύσει, αλλά και να προχωρήσει η επιμήκυνση μέρους του παλαιού χρέους ώστε να σταματήσουν τα σενάρια περί επώδυνων αναδιαρθρώσεων με «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων.


Οι οίκοι

Τις ελληνικές τράπεζες δεν «πονάει» ούτε η υποβάθμιση από την Standard & Poor’s ούτε η επαπειλούμενη από την Moody’s. Αυτή που πραγματικά θα προκαλέσει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες είναι η σχεδόν βέβαιη υποβάθμιση τους από τον οίκο Fitch, καθώς ο εν λόγω οίκος διατηρεί την καλύτερη βαθμολόγηση, αυτήν που λαμβάνει υπόψη και για τις αξιολογήσεις της η ΕΚΤ.

Αν η Fitch υποβαθμίσει επιθετικά την Ελλάδα, όπως αναμένεται, τότε θα εκπέσουν πάνω από 15 δις ευρώ εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ, γεγονός που θα οδηγήσει να εξανεμιστεί πολύ γρήγορα το πακέτο των εγγυήσεων ύψους 30 δις. ευρώ, δημιουργώντας την ανάγκη για νέο πακέτο, πριν καν αυτό πέσει στην αγορά.

Ακόμα πιο άσχημα θα γίνουν τα πράγματα, αν επιλεγεί μια λύση αναδιάρθρωσης με κόστος και για τους ιδιώτες επενδυτές. Ήδη όλες οι επίσημες ανακοινώσεις των οίκων αναφέρουν ρητά ότι οι υποβαθμίσεις σε αυτή την περίπτωση θα είναι ακόμα πιο επώδυνες, με την S&P να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αξιολόγηση της χώρας θα υποχωρήσει στην κατηγορία Selective Default (επιλεκτική χρεωκοπία).

Posted by Blogger on 10:32 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response